Njemačka spremna da ponovo rasporedi trupe u BiH u okviru EUFOR-a

Usred povećane zabrinutosti zbog nestabilnosti u vezi s ruskom invazijom u Ukrajini i mogućnosti prelivanja na Zapadni Balkan

2165 pregleda 3 komentar(a)
Eufor u Sarajevu, mart 2022. godine, Foto: Screenshot Youtube EUFOR Althea
Eufor u Sarajevu, mart 2022. godine, Foto: Screenshot Youtube EUFOR Althea

Njemačka vlada je u srijedu otvorila put za raspoređivanje trupa u okviru mirovne misije Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Ovo je prvi put u deset godina da je Njemačka povukla ovakav potez, usred povećane zabrinutosti zbog nestabilnosti u vezi s ruskom invazijom u Ukrajini i mogućnosti prelivanja na Zapadni Balkan.

Vlada u Berlinu se složila da osigura do 50 vojnika za misije EUFOR-a, označavajući povratak snagama u BiH koje je Njemačka napustila krajem 2012.

Samo nekoliko dana nakon ruske invazije na Ukrajinu, EU je odlučila skoro udvostručiti veličinu svojih mirovnih snaga EUFOR-a na 1.100 sa 600 vojnika slanjem rezervi kako bi spriječila potencijalnu nestabilnost.

Dio njemačkih trupa treba popuniti dva takozvana tima za vezu i posmatranje, grupe koje su rasprostranjene u zemlji i koje funkcioniraju kao senzori za komandu EUFOR-a, dok će drugi raditi u štabu u Sarajevu.

Konačnu odluku o raspoređivanju donosi njemački parlament.

Šmit: Dolazak njemačkih vojnika "snažan signal u regiji"

Visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit pozdravio je odluku njemačke vlade da podrži misiju EUFOR-a.

“Visoki predstavnik Kristijan Šmit pozdravlja odluku njemačke vlade da podrži misiju EUFOR/Althea u BiH tako što će poslati njemačke vojnike. Ovo je snažan signal u regiji u ovom ključnom trenutku. Međunarodna zajednica ostaje posvećena BiH,” objavljeno je u srijedu na zvaničnom Tviter nalogu visokog predstavnika u BiH.

Misija EUFOR Altea mirovne misije Evropske unije u BiH. Najduža je vojna operacija EU, jedina kopnena misija, te jedina misija koja ima izvršni mandat da koristi silu.

Trenutni mandat EUFOR-a ističe u novembru, a na Savjet bezbjednosti Ujedinjenih naroda je da odluči o produženju za još godinu dana.

Postoji zabrinutost da bi Moskva mogla iskoristiti svoj veto da osujeti sporazum.

EUFOR je zamijenio mirovne trupe NATO-a u BiH 2004. godine.

Bonus video: