Dojava o bombi u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije

Prema pisanju medija, prethodno je u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije održan sastanak ministara spoljnih poslova Turske Mevluta Čavušoglua i Srbije Nikole Selakovića

1764 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije potvrdilo je 16. juna za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije dobilo dojavu o bombi.

Policija je trenutno na terenu.

Prema pisanju medija, prethodno je u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije održan sastanak ministara spoljnih poslova Turske Mevluta Čavušoglua i Srbije Nikole Selakovića.

Ranije tokom dana Ministarstvo prosvjete Srbije saopštilo je da je dojave o navodnim bombama 16. juna dobilo više škola širom Srbije.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, dojave su stigle u škole u Valjevu, Kraljevu, Beogradu, Nišu, Požarevcu, Zaječaru, Užicu, Jagodini, Čačku, Kruševcu, Zrenjaninu.

"Prema ranije utvrđenoj proceduri, objekti su evakuisani, a učenici će biti vraćeni na nastavu kada ekipe MUP-a pregledaju objekte i kada se utvrdi da je bezbjedno", navodi se u saopštenju ministarstva.

O načinu organizovanja časova i povratku na neposrednu nastavu, dodaje se, škole će obavjestiti učenike i njihove roditelje.

Mejlovi i za 71 školu na Kosovu

Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije saopštila je i da su u svim školama u sredinama sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu takođe stigle anonimne prijetnje o postavljenim bombama.

Preteći mejlovi, kako se navodi, upućeni su na adrese 71 škole na Kosovu. U saopštenju se ističe da je to prvi put da mejl takve sadržine bude upućen obrazovnim institucijama na Kosovu gdje je većinsko stanovništvo srpsko.

"Na osnovu uputstva Ministarstva prosvjete Republike Srbije, učenici će do provjere navoda o prijetnjama biti upućeni na online nastavu, a rad škola u srpskim sredinama sada zavisi od toga koliko će efikasno Kosovska policija da pretraži sve škole", navodi se u saopštenju.

U njemu se dodaje i da Kancelarija "osuđuje ovakvo anticivilizacijsko postupanje, opstrukciju rada škola i uznemiravanje djece koja pohađaju ove obrazovne ustanove".

Portparol Policije Kosova za region sjever, Branislav Radović je za RSE potvrdio da od ranog jutra stižu anonimne dojave o bombama obrazovnim institucijama, uglavnom osnovnim školama.

“Evakuisani su đaci, zaposleni i obezbijeđeno je lice mjesta”, navodi Radović i dodaje da su anonimne dojave stigle školama u svim opštinama na sjeveru Kosoca - Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečani i Zubinom Potoku.

Da je anonimna dojava stigla i osnovnoj školi u Gračanici, opštini sa većinskim srpskim stanovništvom kod Prištine, potvrdio je za RSE direktor škole Vladimir Milkić.

“Danas neće biti nastave, održaće se u online formatu”, navodi Milkić.

Obrazovne institucije u srpskim sredinama na Kosovu funkcionišu u sistemu Srbije.

Ranije su anonimne dojave putem mejla upućivane i obrazovnim institucijama koje rade po kosovskom sistemu.

Iz Policije Kosova je saopšteno da je su anonimne prijetnje bombom bile lažne na oko 30 lokacija u različitim regionima.

Dodaje se da Policija nastavlja da garantuje bezbjednost svim građanima Kosova, bez ikakve razlike.

Dojave o navodnim bombama intenzivirane su nakon početka rata u Ukrajini. Stizale su, između ostalih, na adrese škola, aerodroma, bolnica, ambasada u Srbiji.

MUP Srbije je 10. juna saopštio da je u Gambiji uhapšen čovek, koji je identifikovan samo inicijalima, a koji je priznao da je slao prijeteće poruke Srbiji o postavljenim bombama sa svoje mejl adrese.

MUP je naveo i da sumnja da je u tome imao pomoć jednog studenta iz Poljske, ali o njemu nije pruženo više detalja.

MUP je naveo da će, zajedno sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, inicirati međunarodnu pravnu pomoć kako bi se osumnjičeni iz Poljske procesuirao.

Prehodno je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da u lažnim dojavama o bombama u avionima za Moskvu učestvuju strane službe sa teritorije dvije zemlje, a prema njegovim riječima, jedna je zemlja Evropske unije, a druga je Ukrajina.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine negiralo je navode predsjednika Srbije.

Bonus video: