skupština grada

Šapić gradonačelnik Beograda

Pored Šapića, za zamjenika gradonačelnika izabrana je Vesna Vidović, a odbornici su podržali i predlog za članove Gradskog vijeća.

3298 pregleda 5 komentar(a)
Šapić, Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC
Šapić, Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Odbornici Skupštine grada Beograda izabrali su Aleksandra Šapića za novog gradonačelnika Beograda, a za njega je glasalo 57 odbornika od ubačenih 57 listića.

Kako su u ranijoj raspravi najavili, poslanici opozicije nisu podržali Šapića jer smatraju da nije pokazao da će dobro obavljati taj posao.

Pored Šapića, za zamjenika gradonačelnika izabrana je Vesna Vidović, a odbornici su podržali i predlog za članove Gradskog vijeća.

Šapić je, prenosi N1, 25. gradonačelnik Beograda od 1945. godine.

Rođen je 1. juna 1978. u Beogradu.

Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji, diplomirao je 2003. godine, magistrirao 2009. godine, a doktorirao 2012. godine u oblasti industrijskog menadžmenta, koji mu je osporen u javnosti.

Bio je član Demokratske stranke (DS) i 2009. godine pomoćnik tadašnjeg gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, a od 27. juna 2012. godine nalazi se na čelu opštine Novi Beograd.

Poslije napuštanja DS formirao je sopstveno udruženje "Za naš grad".

Poslije toga je napravio Srpski patriotski savez (SPAS), koji se ujedinio sa Srpskom naprednom strankom, gdje je u maju 2021. godine izabran za potpredsjednika Glavnog odbora.

Vaterpolom se bavio od 1984. godine. Za reprezentaciju Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i Srbije nastupao je od 1995. godine do 2008. godine.

Učestvovao je četiri puta na Olimpijskim igrama i osvojio jednu srebrnu i dvije bronzane medalje, sa reprezentacijom je na 22 evropska i svjetska takmičenja osvojio 20 medalja.

Osnivač je humanitarne fondacije Budi human preko koje se prikupljaju sredstva za liječenje ljudi.