Kosovo i Srbija dogovorili Mapu puta o sprovođenju dogovora o energetici

"Današnjim sporazumom, Elektrosever, kompanija u vlasništvu Srbije osnovana na Kosovu i prema kosovskom zakonu, počeće da snabdijeva strujom potrošače u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru", navode iz EEAS

7150 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kosovo i Srbija usaglasili su se danas da usvoje Mapu puta za implementaciju energetskih sporazuma u okviru Briselskog dijaloga, izvjestio je specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Miroslav Lajčak.

"Ovo je veliki korak naprijed", ocijenio je Lajčak na Tviteru.

Ovo je prvi dogovor koje su strane postigle od kada Miroslav Lajčak vodi dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

EU je pozdravila postizanje dogovora kao korak naprijed u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije u korist svih građana.

Navedeno je i da podstiče obije strane da napreduju u tom duhu i ostvare dalji napredak u svim ostalim neriješenim poslovima na implementaciji.

U saopštenju koje je izdala Evropska služba za spoljnu akciju (EEAS) navodi se da dogovorena mapa puta postavlja jasan vremenski raspored i konkretne korake za implementaciju energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine, koji su, kako se tvrdi, "samo djelimično sprovedena sa relevantnim elementima koji su još uvijek neriješeni".

"Današnjim sporazumom, Elektrosever, kompanija u vlasništvu Srbije osnovana na Kosovu i prema kosovskom zakonu, počeće da snabdijeva strujom potrošače u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru", navode iz EEAS.

U saopštenju takođe navode da ovo "otvara put ka okončanju dosadašnje netransparentne i neregulisane prakse".

Potvrđuje se da je Evropska unija zatražila od Sekretarijata energetske zajednice da nadgleda tehničku implementaciju komercijalnog aranžmana između Elektrosevera i KEDS-a, Kosovske kompanije za distribuciju energije.

Kosovski glavni pregovarač Besnik Bisljimi je rekao da ovaj dogovor omogućava fakturisanje električne energije u četiri sjeverne opštine na Kosovu, u skladu sa kosovskim zakonima i regulatornom sistemu.

Mještani četiri opštine na sjeveru Kosova – Sjeverna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok – u kojima većinu čine pripadnici srpske zajednice, više od dvije decenije ne plaćaju račune za utrošenu električnu energiju.

Kosovo i Srbija su 2013. postigli sporazum o energetici u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, a potom su 2015. godine usaglašeni zaključci.

Kako se precizira u sporazumima, naplatu struje na sjeveru je trebala da vrši kompanija Elektrosever, koja nikada nije formirana.

Prema podacima Kosovskog operatora za prenos i tržište električne energije (KOSTT), gubici samo za 2021. godinu dostigli su iznos od 40 miliona eura.

Šta piše u Mapi puta o sproveđenju energetskih sporazuma?

Regulatorni ured za energiju Kosova (ERO) izdaće dozvolu za snabdijevanje kompaniji Elektorosever i garantovati usaglašenost njenog rada s kosovskim zakonima, navodi se u Mapi puta za implementaciju energetskih sporazuma.

U dogovoru Beograda i Prištine precizira se da će ažuriranu bazu podataka o korisnicima - sedam dana po izdavanju dozvole i preko kancelarije EU - Elektrosever dostaviti dvijema kosovskim kompanijama: KOSTT-u i kompaniji za distribuciju električne energije (KEDS).

U prvih deset dana od izdavanje dozvole Elektrosever bi trebalo da potpiše tehnički sporazum s KOSTT-om i KEDS-om, kako bi svoju djelatnost mogao obavljati na kosovskom tržištu. S KEDS-om bi Elektrosever trebalo da potpiše i poslovni sporazum koji će omogućiti distribuciju struje, kao i ispostavljanje računa, plaćanje, održavanje mreže i priključivanje novih korisnika.

Plan predviđa i da u prvih 30 dana KEDS i KOSTT dobiju pristup trafo-stanici u Valašu, te drugim postrojenjima za distribuciju.

U roku od 45 dana od izdavanja dozvole KOSTT i KEDS će, nakon konsultacija s Elektroseverom, pred ERO izaći s planom investicija, troškova i gubitaka.

U slučaju nepoštovanja odredaba ugovora, ERO ima pravo da, 100 dana po izdavanju, suspenduje ili povuče dozvolu kompaniji Elektrosever. Ukoliko jedna od strana to zatraži, eksperti EU će ponuditi svoje viđenje situacije.

Bonus video: