Zaključci Evropskog savjeta o Zapadnom Balkanu: Perspektiva članstva u EU bez konkretnog pomaka

Evropski savjet u zaključcima ponovo potvrđuje i "hitnost postizanja opipljivog napretka u rješavanju otvorenih bilateralnih i regionalnih sporova, posebno u dijalogu Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova"

1682 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropski savjet izrazio je punu posvećenost nedvosmislenoj perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU i pozvao na ubrzanje procesa pridruživanja, navodi se u zaključcima usvojenim na samitu u Briselu 23-24. juna, ali nijednoj zemlji regiona nije odobren konkretan pomak na tom putu.

U dijelu zaključaka koji se odnose na Zapadni Balkan, Evropski savjet "poziva na brzo rješavanje posljednjih preostalih pitanja" u razgovorima Sjeverne Makedonije i Bugarske kako bi pregovori o pristupanju Sjeverne Makedonije "mogli da budu otvoreni bez odlaganja".

Evropski savjet u zaključcima ponovo potvrđuje i "hitnost postizanja opipljivog napretka u rješavanju otvorenih bilateralnih i regionalnih sporova, posebno u dijalogu Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova".

Kada je riječ o BiH, Evropski savjet pozdravlja politički sporazum lidera BiH postignut 12. juna u Briselu kao neophodan za stabilnost i funkcionisanje zemlje a politički lideri BiH pozivaju se da brzo sprovedu obaveze iz tog sporazuma i hitno završe ustavnu i izbornu reformu, što će omogućiti zemlji da odlučno napreduje na evropskom putu, u skladu sa mišljenjem Komisije .

Evropski savjet spreman je da BiH dodijeli status zemlje kandidata za članstvo u EU i u tom cilju poziva Komisiju da bez odlaganja izvesti Savjet o sprovođenju 14 ključnih prioriteta navedenih u njegovom mišljenju sa posebnom pažnjom na one koji predstavljaju suštinski skup reformi kako bi Evropski savjet mogao ponovo da odlučuje o tom pitanju, navodi se u zaključcima. Evropska komisija, visoki predstavnik i Evropski savjet pozivaju se da "dalje unaprijede postepenu integraciju izmedju EU i regiona već tokom samog procesa proširenja na reverzibilan i na zaslugama zasnovan način", navodi se u dijelu zaključaka koji se odnose na Zapadni Balkan.

Istovremeno, Evropski savjet ističe značaj reformi, posebno u vladavini prava i naročito onih koje se odnose na nezavisnost i funkcionisanje pravosuđa i borbu protiv korupcije. Takođe poziva partnere da garantuju prava i jednak tretman pripadnicima manjina.

Bonus video: