Obilježen Vidovdan: Na granici zadržano deset crnogorskih državljana, uhapšena jedna osoba iz Srbije

Prošle godine je zbog "izazivanja nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti", uhapšen crnogorski državljanin Risto Jovanović. On je u potom 21. jula osuđen na novčanu kaznu od 6.700 evra i pušten je iz pritvora ali mu je zabranjen ulazak na teritoriju Kosova u narednih pet godina

12843 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Facebook Kosovo police
Foto: Facebook Kosovo police

Nekoliko stotina Srba sa Kosova, iz Srbije i zemalja regiona prisustvovalo je i ovog 28. juna obilježavanju Vidovdana na Gazimestanu, istorijskom spomeniku na oko 10 kilometara od Prištine.

Nakon obilježavanja Vidovdana na Gazimestanu uhapšena je jedna osoba iz Srbije zbog "izazivanja nacionalne i vjerske mržnje", potvrdila je Policija Kosova.

"Sve dalje radnje će se sprovoditi u saradnji i koordinaciji sa nadležnim tužiocem", navedeno je u saopštenju.

Takođe, iz Policije Kosova navode da je deset državljana Crne Gore zadržano na graničnom prelazu radi pretresa, te da je kod njih pronađena garderoba sa natpisima koji "podstiču na mržnju".

Njima potom nije dozvoljeno da uđu na Kosovo a garderoba je zaplijenjena.

Prošle godine je zbog "izazivanja nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti", uhapšen crnogorski državljanin Risto Jovanović. On je u potom 21. jula osuđen na novčanu kaznu od 6.700 evra i pušten je iz pritvora ali mu je zabranjen ulazak na teritoriju Kosova u narednih pet godina.

Neki od okupljenih na Gazimestanu su, pored srpskih, nosili i ruske zastave, te odjeću sa znakom Z, koji je simbol ruske agresije na Rusiju.

Liturgiju na Gazimestanu je služio patrijarh srpski Porfirije ali se nije obraćao okupljenima.

Proslava Vidovdana je počela ujutru u manastiru Gračaniča, gdje je srpski patrijarh takođe služio liturgiju a potom u besjedi poručio da Srbi žive sa Albancima i da su ta dva naroda bratska "jer ovdje živimo sa njima".

"A siguran sam da i oni znaju, ukoliko vjeruju u Boga, jednoga Boga, da i knjige u koje najvećim dijelom vjeruju, na isto pozivaju. Pozivaju i podsjećaju da samo u zajednici možemo biti na putu Božijem. Da smo svi jedni drugima potrebni i da je važno da to sami razumijemo", zaključio je patrijarh.

Liturgiji u Gračanici prisustvovao je i direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković, te čelnici Srpske liste, najveće političke partije kosovskih Srba, koja ima podršku zvaničnog Beograda.

Oni međutim, kao i prethodnih godina, nisu išli na Gazimestan.

Srpska pravoslavna crkva ali i Srbi sa Kosova i regiona, na Gazimestanu svake godine obilježavaju 28. jun, praznik Vidovdan, kao pomen na stradanje Srba u bici protiv turske vojske na Kosovu 1389. godine.

Upravo je na Gazimestanu 28. juna 1989. godine bivši predsjednik Srbije , a potom i Savezne Republike Jugoslavije, Slobodan Milošević, pred desetine hiljada Srba održao govor u kome nije isključio "oružane bitke".

Taj govor Slobodan Miloševića su mnogi vidjeli kao najavu ratova, koji su i uslijedili 90-ih godina u bivšoj Jugoslaviji.

Na isti dan 2001. godine Milošević je izručen Tribunalu u Hagu koji ga je optužio za ratne zločine. Preminuo je u pritvoru 2006. prije nego što mu je izrečena konačna presuda.

Bonus video: