"od 26. marta sljedeće godine i u zračnim lukama"

Od 1. januara 2023. ukidanje kontrole na hrvatskim granicama unutar Šengena

Za različite datume za ukidanje kontrola u zračnom prometu postoje tehnički razlozi, pojasnila je u svojoj vijesti hrvatska državna agencija Hina

2528 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vijeće EU u je predložilo da se od 1. januara 2023. ukinu granične kontrole na kopnenim i pomorskim hrvatskim granicama sa zemljama šengenskog prostora, a od 26. marta sljedeće godine u zračnim lukama.

Za različite datume za ukidanje kontrola u zračnom prometu postoje tehnički razlozi, pojasnila je u svojoj vijesti hrvatska državna agencija Hina.

U zračnim lukama u zemljama šengenskog prostora potrebno je promijeniti izlaze za zrakoplove koji dolaze i odlaze iz Hrvatske kako bi se putnici razdvojili, odnosno uputili na izlaze bez graničnih kontrola. Isto treba napraviti i u hrvatskim zračnim lukama.

To se uvijek radi prilikom sezonskog pomicanja sata. Prvi takav datum u ovom slučaju je zadnja nedjelja u martu sljedeće godine, to jest 26. marta.

Vijeće Evropske unije poslalo je u srijedu (29. juna) nacrt odluke o punoj primjeni šengenske pravne stečevine u Republici Hrvatskoj u Evropski parlament uz popratno pismo predsjednici Parlamenta Roberti Metsoli u kojem se traži dostava mišljenja što je moguće prije.

U prijedlogu odluke kaže se takođe da se od 1. januara 2023. ukidaju sva ograničenja za korištenje Šengenskog informacijskog sustava (SIS).

Procedura odlučivanja o pristupu Šengenu predviđa da se prije konačne odluke Vijeća EU zatraži mišljenje Evropskog parlamenta. To mišljenje za Vijeće nije obavezujuće, ali predstavlja proceduralni korak koji se ne može zaobići.

Odluka o pokretanju postupka donešena je danas na sastanku Odbora stalnih predstavnika, koji čine veleposlanici država članica EU.

Ne bude li nekih nepredviđenih prepreka, Hrvatska bi tako u desetoj godini svoga članstva u EU postala istodobno članica šengenskog prostora i eurozone, dviju najtješnjih integracija koje čine jezgru cijele Unije.