Vučić: Priština donijela odluke kojima se priprema protjerivanje Srba, odgovor će biti trezven ali ubitačan i istinit

"Nećemo nikakve vojne akcije da preduzimamo i molimo da ne diraju naš narod i da ne oduzimaju njihovu imovinu", rekao je Vučić

14411 pregleda 11 komentar(a)
Vučić, Foto: BETAPHOTO
Vučić, Foto: BETAPHOTO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je danas Prištinu da je donijela dvije odluke kojima se priprema protjerivanje Srba sa Kosova.

Vučić je, poslije sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lačakom, na konferenciji za novinare rekao da će odgovor zvaničnog Beograda biti trezven, te zamolio Prištinu da ne pokušava da naudi srpskom narodu.

Precizirao je da će odgovor Beograda biti "trezven ali ubitačan i istinit".

"Nećemo nikakve vojne akcije da preduzimamo i molimo da ne diraju naš narod i da ne oduzimaju njihovu imovinu", rekao je Vučić.

Rekao je da se pred medije pojavio sam, jer, kako je naveo, nije želio Lajčaka da dovede u neprijatnu situaciju.

Naglasio je da od danas postoji promjena situacije na Zapadnom Balkanu, u Srbiji i na Kosovu.

Rekao je da Priština ima podršku Zapada, te negirao da je zvanični Beograd, od izbijanja ukrajinske krize, bilo koji potez povukao pod uticajem Rusije.

Naglasio je da je Priština donijela odluke o osujećivanju prava za ulaženje sa ličnim kartama Srbije na Kosovo i da se registruju vozila sa takozvanim RKS tablicama.

Vučić je rekao da će Priština ubjeđivati ljude da stave te registraske tablice i da će im, ako ih ne ubijede, otimati vozila.

Ponovio je da je zvanični Beograd spreman za dijalog i da je sve dogovoreno ispunio, te naglasio da je suština u tome da "godinama trpi laži i predstavnika Kvinte i Albanaca". Rekao je da se Beograd deset godina bori da pronađe kompromisno rješenje, te naglasio da kompromis niko neće, (već) samo gledaju kako da protjeraju naš narod".

Naveo je da je Priština "dala rok (za odluke) do kraja novembra" i naveo da "planiraju opšti napad na sjever Kosova, najkasnije 1. oktobra".

Prema njegovim riječima, to građani treba da znaju kao i da su ih u tome podržali predstavnici Kvinte.

"Uvijek ćemo gledati da sačuvamo mir, ali drugi to ne žele, ne samo Albanci sa Kosova, nego i njihovi mentori", rekao je Vučić. Kazao je da je poslije podne razgovarao sa predstavnicima Srpske liste i istakao da predstavnici Srba na Kosovu neće više da trpe nasilje Prištine.

Izrazio je očekivanje da će trpjeti kritike da je, kako je naveo, on sve uradio zbog Rusa, te takve stavove nazvao glupostima.

"Od kada to traje u Ukrajini - već 130 dana slušam napašćemo Bosnu, napašćemo Kosovo, napašćemo Crnu Goru, napašćemo ovo, napašćemo ono ...i niko ni da kaže izvini", rekao je Vučić.

Bonus video: