Lajčak: U odnosima Srbije i Kosova je nastala nova situacija koja je promijenila planove i teme

Miroslav Lajčak je novinarima u Beogradu, uoči sastanka sa predstavnicima dijela opozicije Srbije, rekao da je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem imao "ozbiljan razgovor" o situaciji na Kosovu, te dodao da je potrebno tražiti rješenja putem dijaloga a ne konfrontacije

6880 pregleda 3 komentar(a)
Lajčak, Foto: Screenshot/Youtube
Lajčak, Foto: Screenshot/Youtube

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je 30. juna da je u odnosima Srbije i Kosova nastala "nova situacija" koja je promijenila "planove i teme" njegove posjete Srbiji i Kosovu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Lajčak se dan ranije u Beogradu sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je nakon sastanka oštro reagovao na na odluku Vlade Kosova o mogućnostima preregistracije automobila sa registarskih oznaka koje izdaju organi Srbije na RKS (Republika Kosovo) tablice.

Miroslav Lajčak je novinarima u Beogradu, uoči sastanka sa predstavnicima dijela opozicije Srbije, rekao da je sa Vučićem imao "ozbiljan razgovor" o situaciji na Kosovu, te dodao da je potrebno tražiti rješenja putem dijaloga a ne konfrontacije.

"Ja sam došao u region da pripremam sljedeći sastanak lidera i da govorimo o napretku i normalizaciji odnosa, sada treba da rješavamo ovu situaciju. Ne smijemo da dozvolimo da dođe do neke krize", rekao je Lajčak.

Sastanak sa Dačićem

Lajčak se ranije 30. juna sastao i sa predsjednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem. Kako se navodi u saopštenju, objavljenom nakon sastanka, Dačić je rekao da su dijalog i kompromis jedini pravi put za postizanje održivog dogovora između Beograda i Prištine.

"Naša strana je spremna da u nastavku dijaloga razgovora o brojnim otvorenim pitanjima, ali naglašavamo da nismo spremni da prihvatimo bilo kakve jednostrane odluke, koje nisu proizašle iz dogovora u dijalogu", rekao je Dačić, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Lajčak je naglasio da je stav EU da je na stranama da implementiraju ono što je dogovoreno.

Lajčak je takođe napomenuo da radi na susretu na visokom nivou predsjednika Srbije Alaksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu, kao i da želi da njihov naredni susret bude produktivan.

Zašto nije bilo zajedničkog obraćanja Lajčaka i Vučića

Lajčak je 29. juna stigao u Beograd nakon što je prethodno posjetio Prištinu, gdje se sastao sa kosovskim zvaničnicima. Iako je bilo planirano da se nakon sastanka sa Vučićem dvojica zvaničnika obrate javnosti, na konferenciju je došao samo predsjednik Srbije.

"Obavijestio sam ga (Lajčaka, prim. aut.) o čemu ću da govorim i da ću da saopštim istinu o svemu što se zbiva i kakve su namjere zapadnih sila. Njegova riječ je važna i nisam želio da ga dovedem u neprijatnu situaciju", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je optužio zvaničnike Kosova i zapadnih zemalja da "hoće da ubijede Srbe da se registruju po RKS tablicama", te dodao, bez iznošenja dokaza, da a se ovim odlukama "priprema protjerivanje Srba sa Kosova".

Kazao je i da će odgovor Srbije na te odluke biti trezven.

U saopštenju Vlade Kosova od 29. juna se objašnjava da će preregistracija vozila sa oznakama koje izdaju državni organi Srbije početi od 1. avgusta i da će trajati do kraja septembra.

Na istoj sjednici Vlade Kosova je usvojeno i uputstvo za prelazak graničnih prelaza sa ličnim dokumentima koje izdaju organi Srbije. Naime, sva ona lica koja imaju lična dokumenta koja izdaju organi Srbije, dobiće potvrdu koja zamjenjuje isprave.

Bonus video: