Protesti u Skoplju protiv francuskog predloga rješavanje spora sa Bugarskom

Opozicija tvrdi da predlog favorizuje bugarske zahtjeve, koji osporavaju makedonsku istoriju, jezik, identitet, kulturu i nasljeđe

9698 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Desetine hiljada okupilo se ispred vlade Sjeverne Makedonije u znak protesta protiv francuskog predloga za rješavanje spora sa Bugarskom, koja blokira pregovore zemlje o članstvu sa Evropskom unijom.

Vlada Sjeverne Makedonije saopštila je da je predlog „čvrsta osnova“, međutim glavna opoziciona stranka desnog centra VMRO-DPMNE odbacuje predlog.

Opozicija tvrdi da predlog favorizuje bugarske zahtjeve, koji osporavaju makedonsku istoriju, jezik, identitet, kulturu i nasljeđe.

Opozicioni lider Hristijan Mickoski rekao je da S.Makedoniji nije potrebna EU ukoliko njen narod mora da se asimiluje i da ne prihvata francuski predlog.

„Ako Evropa nije spremna da primi nas civilizovane Makedonce tamo gdje pripadamo, onda ćemo sačekati da se nađu ljudi koji će shvatiti da su Makedonija i makedonski identitet iznad svega“, rekao je on.

Protest čiji je moto „Ultimatum-ne hvala“ je završen mirno, a sljedeći je najavljen za nedjelju, prenosi MIA.

Bugarska, članica EU, insistira da Sjeverna Makedonija formalno prizna da njen jezik ima bugarske korijene, da u svom ustavu prizna bugarsku manjinu i ukine „govor mržnje“ protiv Bugarske.

Francuski predsjednik Emanuel Makron saopštio je ranije ove nedjelje na samitu NATO-a u Madridu da vjeruje da je postignuto „kompromisno rješenje“ ali nije iznio detalje.

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani rekao je da su „makedonski jezik i identitet“ zaštićeni francuskim predlogom i „treba ga prihvatiti što je prije moguće“ kako bi država počela pristupne pregovore sa EU.

Bonus video: