Sukobi u Skoplju na protestu protiv francuskog predloga: Povrijeđeno 47 policajaca, 11 teže

Pojedini demonstranti, koji su protestovali treći dan zaredom, gađali su policiju petardama, dimnim bombama i drugim predmetima i srušili ogradu ispred parlamenta, nakon cega je intervenisala policija

4619 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta u Skoplju, Foto: Reuters
Sa protesta u Skoplju, Foto: Reuters

U sukobima na protestu protiv francuskog predloga za deblokadu evrointegracija Sjeverne Makedonije u Skoplju je povrijeđeno 47 policajaca, a specijalna policija rastjerala je sinoć demonstrante koji su bili ispred zgrade Skupštine i neke privela.

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, 11 policajaca je teže povrijeđeno, prenosi MIA.

Pojedini demonstranti, koji su protestovali treći dan zaredom, gađali su policiju petardama, dimnim bombama i drugim predmetima i srušili ogradu ispred parlamenta, nakon cega je intervenisala policija.

Privedeno je nekoliko demonstranata, uglavnom mladića koji su imali kapuljače na glavama i bacali predmete na policajce, navodi Plus Info.

Prethodno su ispred Vlade Sjeverne Makedonije demonstranti koji traže ostavku Vlade probili zaštitnu ogradu i gađali zgradu.

Okupljeni građani gađali su izpred zgrade Vlade petardama kordon policije, a zatim su se uputili ka Parlamentu.

U Skoplju je i tokom dana održan protest protiv francuskog predloga, na kojem je poslanik opozicione VMRO-DPMNE Dragan Kovački izjavio da je predlog koji je prihvatila Vlada Dimitra Kovačevskog neprihvatljiv za državu.

"Ovaj predlog za početak pregovora štetan je za Makedoniju i vodi do dva scenarija, od kojih je jedan gori za Makedoniju. Jedno je večno pregovaranje, a drugo asimilacija pod diktatom Bugarske. Ovaj predlog predstavlja ultimatum koji sadrži sve bugarske zahtjeve", kazao je Kovački.

Bonus video: