VIDEO Novi Sad: Simbol ruske agresije na Ukrajinu ispisan na zgradama uoči početka Exita

Reporter RSE je osim ispisanih simbola, vidio i nekoliko muškaraca koji se šetaju centralnim ulicama Novog Sada u zelenoj majici sa slovom "Z"

8280 pregleda 13 komentar(a)
Detalj iz Novog Sada, Foto: Screenshot/Youtube
Detalj iz Novog Sada, Foto: Screenshot/Youtube

Simbol ruske agresije na Ukrajinu, slovo "Z", ispisan je na zgradama i Mostu duga, u samom centru Novog Sada, uoči početka muzičkog festivala Exit na Petrovaradinskoj tvrđavi, piše Radio Slobodna Evropa.

Nepoznati počinioci su na glavnoj trasi prilaza festivalu iscrtali bijelom farbom stubove, trotoar, kao i obližnje zgrade. Slovo "Z" pojavilo se i na nasipu u blizini Mosta duga, i vidljivo je sa svih prilaza festivalskom prostoru.

Radio Slobodna Evropa (RSE) uputio je pitanja gradskom komunalnom preduzeću "Čistoća" čiji je zadatak da ukloni grafite sa javnih površina, u vezi sa ovim natipisima. Odgovor nije stigao do objave vijesti.

Reporter RSE je osim ispisanih simbola, vidio i nekoliko muškaraca koji se šetaju centralnim ulicama Novog Sada u zelenoj majici sa slovom "Z".

Iste ove majice su nosili i učesnici proruskih protesta u Beogradu ali i drugim mjestima u Srbiji.

Srbija, koja pretenduje na članstvo u EU, je rijetka država u kojoj su bili organizovani skupovi podrške Rusiji. U organizaciji nekoliko takvih događaja bile su ekstremno desničarske organizacije.

Srbija je takođe i među državama koje odbijaju da uvedu sankcije Rusiji, iako je podržala nekoliko rezolucija u UN u kojima osuđuje invaziju.

Inače, na ovogodišnjem festivalu Exit, trebalo je da nastupi i ukrajinski bend "Kalush Orchestra", pobjednici na ovogodišnjoj Evroviziji, ali su organizatori početkom jula saopštili da je koncert, zbog "nepredviđenih okolnosti" otkazan.

U saopštenju se ne precizira zbog čega ih srpska publika neće vidjeti, samo se dodaje, da će ih ugostiti krajem avgusta u Crnoj Gori na Sea Dance festivalu koji organizuje Exit.

Bonus video: