Uhapšen bivši ministar poljoprivrede Hrvatske: Sumnja na prevare vezane uz konkurse za subvencije u vinskom sektoru

Po nalogu Kancelarije evropskog javnog tužioca, na meti istražitelja je i jedan zaposleni u državnoj upravi

5151 pregleda 1 komentar(a)
Tolušić, Foto: Screenshot/Youtube
Tolušić, Foto: Screenshot/Youtube

Bivši hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić uhapšen je jutros zbog sumnje na prevare vezane uz konkurse za subvencije u vinskom sektoru koje je dobio iz evropskih fondova, saopšteno je u Zagrebu.

Po nalogu Kancelarije evropskog javnog tužioca, na meti istražitelja je i jedan zaposleni u državnoj upravi.

Policija je jutros u Virovitici upala u kuću bivšeg ministra i potpredsjednika vlade iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

MUP je saopštio da se po nalogu Kancelarije evropskog javnog tužioca sprovodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje krivičnih djela iz domena privrednog kriminala, odnosno subvencijske prevare, zloupotrebe položaja i podsticanja na zloupotrebu.

MUP nije naveo imena osumnjičenih, već samo da je riječ o jednom bivšem državnom zvaničniku i jednom zaposlenom u tijelima državne uprave. U toku je sprovođenje dokaznih radnji.

I Kancelarija evrpskog javnog tužioca saopštila je da se dvije osobe sumnjiče za subvencijske prevare i zloupotrebe položaja i ovlašćenja vezano uz dva konkursa u vinskom sektoru, koje je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Ta je dva konkursa sufinansirala Evropska unija.

Hrvatski mediji navode da je Tolušić uhapšen zbog subvencija koje je dobio za svoju vinariju otvorenu nakon odlaska sa ministarske funkcije. Navodno je za nju iz evropskih fondova dobio dva i po miliona kuna.

On je obuhvaćen i ranijom istragom o dodjeli podsticaja pokrenutoj poslije nedavnog hapšenja ministra Darka Horvata, a u kojoj je saosumnjičen i sada već bivši potpredsjednik vlade iz srpske nacionalne manjine Boris Milošević.

Bonus video: