Američka novinarka iz Harkova: Hrvat optužen za humanitarnu prevaru u Ukrajini

“Pokušavao je da prikuplja novac bez da je prikazivao račune i bez da je uopšte bio u Ukrajini. Kockao se i gubio novac, a predstavljao se kao hrvatski humanitarac"

7585 pregleda 7 komentar(a)
Detalj iz Harkova, Foto: Reuters
Detalj iz Harkova, Foto: Reuters

Američka novinarka Sara Ešton-Sirilo, koja veće nekoliko mjeseci živi u ukrajinskom Harkovu, izjavila je za N1 Zagreb da je u poslednja 24 sata taj grad bio meta sedam napada ruske armije. Otkrila je i da je jedan Hrvat optužen za prevaru u Ukrajini u pogledu humanitarne pomoći.

“Pokušavao je da prikuplja novac bez da je prikazivao račune i bez da je uopšte bio u Ukrajini. Kockao se i gubio novac, a predstavljao se kao hrvatski humanitarac. Taj čovek je zapravo hrvatski pravosudni sistem prikazao kao jednu lakrdiju i krao je novac ukrajinskom narodu”, rekla je Ešton Sirilo za N1 Zagreb, ali i dodala da su Hrvati ipak svijetli primjer kad je u pitanju pomoć Ukrajincima.

Istakla je da je ljudima u Ukrajini potrebno sve.

“Ljudima u civilnom sektoru potrebna je humanitarna pomoć. Ne samo hrana, nego stvari poput sapuna, pelena, deterdženta. Moral je na visokom nivou, ali potrebne su namirnice za civile i za vojsku. Trebaju nam saveznice poput Hrvatske da nastavljaju da podržavaju Ukrajinu na međunarodnom nivou”, rekla je.

Ocijenila je i da je ruski cilj jednostavan, a to je „nametanje ruskog terorizma i Putinovih ratnih zločina ljudima Harkova i pokušaja njihovog demoralizovanja“.

„Ljudi u Harkovu su tu još od marta i mislim da nikad neće ustuknuti“, poručila je.

Bonus video: