Tompson oslobođen optužbi zbog pozdrava "Za dom spremni"

Čitajući obrazloženje presude, sudija je navela da je poklič sastavni dio stihova njegove pjesme "Bojna Čavoglave" koju je Perković sam napisao
134 pregleda 9 komentar(a)
Marko Perković Tompson, Tompson, Foto: Shutterstock
Marko Perković Tompson, Tompson, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.05.2018. 12:09h

Prekršajni sud u Slunju oslobodio je hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsona optužbi za remećenje javnog reda i mira, koje se odnose na poklič "Za dom spremni" u okviru izvođenja pjesme "Bojna Čavoglave".

Sud je odlučio da Perković, na koncertu u Slunju, 5. avgusta 2017. godine, nije podsticao mržnju pokličem "Za dom spremni", prenosi Hina.

Čitajući obrazloženje presude, sudija je navela da je poklič "Za dom spremni" sastavni dio stihova njegove pjesme "Bojna Čavoglave" koju je Perković sam napisao.

"Izvođenje pjesme nije izazvalo narušavanje javnog reda i mira, nije bilo političkih poruka kojim bi se uzrujavali građani i nije dokazano podsticao na mržnju, zbog čega ga je sud oslobodio optužbe", rekla je sudija, ističući da je tokom nastupa na slunjskom stadionu Tompson pjesmu "Bojna Čavoglave" pjevao upravo onako kako je snimljena i da je to utvrđeno pregledom snimka nastupa.

Kako se navodi, Perkovićev advokat je kroz dokazni postupak isticao da se sporna pjesma, uz "Za dom spremni", izvodi od 1991. godine, da je od tada izvedena najmanje 1.700 puta na koncertima uživo, ali da pjevač nikada zbog toga nije bio kažnjen.

Dokazni postupak proti Perkovića okončan je 25. aprila.

Njega je branio advokat Davorin Karačić, koristeći se originalnim nosačem slike i zvuka, kao i podacima Hrvatskog društva kompozitora (HDS), kako bi dokazao da su riječi spornog ustaškog pozdrava u stvari stihovi pjesme "Bojna Čavoglave".

Tompson je i ranije u medijima isticao da na tom, ali i na svim ostalim koncertima, nije uzvikivao nikakav ustaški poklič, već je pjevao svoje pesme koje su, kao i kod svih drugih autora, zaštićene zakonima Hrvatske i da se one kao takve legalno reprodukuju.

Na početku ročišta svjedočio je službenik karlovačke Policijske uprave Ivan Kramarić, koji je konstatovao da je, na osnovu pregledanja snimka koncerta iz Slunja, utvrđeno da je počinjen prekršaj javnog reda i mira iz člana 5. Prekršajnog zakona, a da inače "nije bilo neprimjerenih obilježja niti kontra pjesama, kao i da je atmosfera bila sa nacionalnim nabojem, sve pozitivno".

Na zahtjev Perkovićevog advokata da se izjasni šta smatra spornim u pozdravu "Za dom spremni", policijski službenik Kramarić je odgovorio da o tome ne može da se izjasni, ali i potvrdio da nakon ranijih Tompsonovih koncerata u Karlovačkoj županiji tamošnja Policijska uprava nije podizala optužne predloge.

Bonus video: