Hrvatski mediji: Vučić htio mimo protokola u Jasenovac

Vlasti u Zagrebu su mu, kako navodi Jutarnji list, jasno rekle “ne” i poručile mu da ideja “srpskog sveta” u Hrvatskoj neće proći

16946 pregleda 37 komentar(a)
Spomenik u Jasenovcu, Foto: Shutterstock
Spomenik u Jasenovcu, Foto: Shutterstock

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, prema nezvaničnim informacijama hrvatskih medija, planirao danas da privatno posjeti Jasenovac i Pakrac, ali hrvatske vlasti neće mu dopustiti ulazak u zemlju.

Kako prenosi N1, Vučić je, prema neimenovanim izvorima iz vlade Andreja Plenkovića, kontaktirao predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatnu posjetu Jasenovcu, odnosno spomen-području na kojem se u vrijeme NDH nalazio ustaški koncentracioni logor u kojem su stradali brojni Srbi u Drugom svjetskom ratu, piše Jutarnji list.

Pozvao je Pupovca da mu se pridruži i rekao da, ako smatra da je potrebno, o njegovoj posjetu obavijesti hrvatsku vladu, što je Pupovac i učinio.

Izvori, Jutarnjeg lista iz hrvatske vlade navode da je Vučić, bez službene najave hrvatskim vlastima i bez koordinacije s ambasadom, htio da pređe granicu iz Bosne i Hercegovine, odnosno njenog entiteta Republike Srpske, i oko 11 sati u dođe u Jasenovac, a potom oko 14 sati i u Pakrac.

Iz vlade su nezvanično naveli da Vučić nije poštovao nijedan protokol, da je sve hteo da uradi mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima, i da je „sa svojim TV ekipama“ hteo da pređe hrvatsku granicu i tu „radi šta želi“.

Vlasti u Zagrebu su mu, međutim, kako navodi Jutarnji list, jasno rekle “ne” i poručile mu da ideja “srpskog sveta” u Hrvatskoj neće proći.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić htio danas da privatno posjeti Jasenovac, ali da je odložio tu posjetu "zarad dobrih odnosa" Srbije i Hrvatske.

Ona je na TV Pink povodom pisanja Jutarnjeg lista da hrvatska vlada neće dozvoliti Vučiću da privatno danas posjeti Jasenovac, rekla da je taj postupak hrvatskih vlasti "najveći skandal u modernoj istoriji Srbije i Hrvatske".

"Nije mi jasno da li mu je zabranjena posjeta Hrvatskoj ili Jasenovcu, pa može bilo gdje da ide, ali ne u Jasenovac, što je po meni nevjerovatan presedan", rekla je Brnabić i dodala da je to "brutalno gaženje slobode kretanja".

Brnabić je dodala da je Vučić htio privatno da posjeti mesto "gdje je ustaški režim najbrutalnije pobio stotine hiljada Srba, jedini logor za djecu" na tlu Evrope za koji ona zna, i da je tamo htio da položi cvijeće, a da je sprječavanje te posjete koje je najavila jedna članica Evropske unije "ne skandal, već mnogo više".

"Vučić će sad tražiti službeno posjetu, pa da vidimo te evropske vrijednosti", rekla je Brnabić ocijenivši da odlaganje njegove posjete Jasenovcu zbog najave hrvatskih vlasti "nije poniženje za Srbiju, već za Hrvatsku".