Naser Orić oslobođen optužbi za ratne zločine: Reagovali Vučić, Brnabić, Dodik

Orića je ispred zgrade Suda BiH dočekalo mnogo ljudi, koji su njegov izlazak pozdravili aplauzom. Orić se nije zadržavao pred zgradom suda, već je samo kratko prokomentarisao: "Pravda je zadovoljena"
113 pregleda 0 komentar(a)
Naser Orić, Foto: Screenshot (YouTube)
Naser Orić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 09.10.2017. 12:11h

Naser Orić bivši komadant Teritorijalne odbrane Armije BiH oslobođen je optužbi za zločin na području Srebrenice i Bratunca 1992. godine, piše N1.

Prvostepenom presudom optužbi je oslobođen i Sabahudin Muhić, bivši pripadnik TO Armije RBiH.

Kako je prenio sarajevski portal "Kliks", Orića je ispred zgrade Suda BiH dočekalo mnogo ljudi, koji su njegov izlazak pozdravili aplauzom. Orić se nije zadržavao pred zgradom suda, već je samo kratko prokomentarisao: "Pravda je zadovoljena".

Orić i Muhić bili su optuženi da su učestvovali u ubistvima tri srpska zarobljenika u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u januaru 2016. godine.

Tokom procesa pred Sudom BiH saslušano je oko 30 svjedoka, nekoliko vještaka i iznijeto je mnogo dokaza od strane Tužilaštva BiH.

Orićeva odbrana po okončanju procesa je tvrdila da nije dokazano ništa od onoga što mu se stavilo na teret a Orić se izjasnio da nije kriv.

Nasera Orića je Haški tribunal 2008. godine pravosnažno oslobodio optužbi za zločine u Srebrenici. Odbrana je od Haškog tribunala tražila obustavu postupka protiv Orića, s obzirom da mu je za te zločine već suđeno međutim taj zahtjev je odbijen.

Naser Orić uhapšen je 10. juna 2015. na granici Francuske i Švajcarske po zahtjevu Republike Srbije. Srbija i BiH su poslale zahtjev za njegovo izručenje. Izručen je BiH, nakon čega mu je Sud BiH odredio mjere zabrane, a Orić se branio sa slobode.

Dodik: Dokaz da nema kazne za zločine nad Srbima

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je oslobađajuća presuda Naseru Oriću dokaz da nema kazne za zločine nad Srbima i da je samo dovoljno da Bošnjak sudi Bošnjaku i on će biti oslobođen.

"Predsjednik sudskog vijeća je bio Bošnjak. Ovo je prilika da rehabilitijumo priču o već zakazanom referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH. Pozivam sve Srbe da izađu iz svih inistitucija Tužilaštva i BiH", istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je dodao da je ovakvo ponašanje Suda BiH nedopustivo.

"Ja ću pozvati sve važne ljude u Srpskoj i ovo je tačka preko koje se neće proći. Činjenica je da je čak i bilo Bošnjaka koji su svjedočili protiv Orića i to nije bilo dovoljno za presudu", naglasio je Dodik.

Vučić: Molim da ne bude teških riječi

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe da ne izgovore nijednu težu riječ protiv komšija Bošnjaka, već da zajedno sa njima grade prijateljstvo i budućnost.

"Pozivam Srbe da i zbog ove presude, kao i poslije onoga što se meni dogodilo u Srebrenici, ne pokažu i ne izgovore nijednu težu riječ protiv naših komšija Bošnjaka, da gradimo prijateljstvo sa njima i da zajedno sa njima gradimo budućnost", poručio je Aleksandar Vučić.

Brnabić: Užasan i poražavajući osjećaj

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je oslobađajuća presuda Naseru Oriću na nju ostavila "užasan i poražavajući osjećaj".

"Ljudski mi je strašno da poslije svega što se dogodilo nema pravde", rekla je Ana Brnabić novinarima u Beogradu.

Bonus video: