Srbija ukinula zabranu izvoza pšenice i kukuruza

Dodaje se da je takva odluka donijeta na osnovu analize trenutnog stanja i zaliha pšenice nakon žetve

6982 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vlada Srbije ukinula je zabranu izvoza pšenice i kukuruza, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

"Slobodan izvoz biće na snazi do početka jeseni kada će se izvršiti nova procjena stanja i ukupnih zaliha ključnih žitarica", navodi se na sajtu Ministarstva.

Dodaje se da je takva odluka donijeta na osnovu analize trenutnog stanja i zaliha pšenice nakon žetve.

Nakon procjene na jesen, po procjeni zaliha stanja žitarica, u skladu sa tim biće preduzeti dalji koraci po tom pitanju.

Dodaje se da je na sjednici Vlade u četvrtak donijeta i odluka o odobrenju izvoza 4.000 tona rafinisanog suncokretovog ulja u rinfuzu.

Srbija je 11. marta, zbog nestabilne situacije na tržištu nakon invazije Rusije na Ukrajinu 24. februara, obustavila izvoz pšenice, brašna, kukuruza i jestivog ulja.

Proizvođači žitarica u Srbiji u prethodnom periodu u više navrata govorili su da je, zbog ograničenja, u zemlji preostalo rekordnih 700.000 tona pšenice i oko 800.000 tona kukuruza za izvoz i zalihe.

Nakon žalbi izvoznika, 20. aprila država je odobrila kvote, pa je u maju dozvoljen mjesečni izvoz od 220.000 tona pšenice, 150.000 tona kukuruza i osam miliona litara rafinisanog suncokretovog ulja. Junske kvote za pšenicu i kukuruz ostale su na istom nivou ali je izvoz suncokretovog ulja tada ponovo zabranjen.

Bonus video: