Usame Zukorlić: Moj otac je umro prirodnom smrću

On je na konferenciji za novinare u Novom Pazaru naveo da su svi obducenti u svojim nalazima, a u proces je bilo uključeno 14 stručnjaka iz pet država, zaključili da je smrt nastupila kao posljedica akutnog zastoja srca i ranijeg oboljenja

7892 pregleda 5 komentar(a)
Usame Zukorlić, Foto: Screenshot/Youtube
Usame Zukorlić, Foto: Screenshot/Youtube

Predsjednik Stranke pravde i pomirenje (SPP) Usame Zukorlić potvrdio je danas obdukcione nalaze novopazarskih patologa da je njegov otac i prethodni predsjednik SPP-a Muamer Zukorlić preminuo prirodnom smrću.

On je na konferenciji za novinare u Novom Pazaru naveo da su svi obducenti u svojim nalazima, a u proces je bilo uključeno 14 stručnjaka iz pet država, zaključili da je smrt nastupila kao posljedica akutnog zastoja srca i ranijeg oboljenja.

"Sva tri tima međunarodnih stručnjaka su se usaglasila da nije otrovan (Muamer Zukorlić) i da je umro prirodnom smrću. Takođe, smrt nije nastupila kao posljedica infarkta ili pucanja aorte, kako je ranije prenijeto i kako je na dan njegove smrti zaključila prisutna ekipa ljekara iz Novog Pazara", rekao je Zukorlić.

Prema njegovim riječima, povod za sumnju i pokretanje istrage bili su rezultati dve nezavisne laboratorije u Istanbulu, "zbog čega će od njih tražiti objašnjenje".

"Pored obdukcije koja je rađena od strane nadležnih institucija u Srbiji, tužilaštvo je na zahtjev porodice dozvolilo da tom procesu prisustvuju i stručnjaci iz Sarajeva i Hamburga. Nezavisno od sudskog procesa srbijanskog tužilastva, uzeti su uzorci brade, kose, bubrega i jetre za toksilošku analizu", rekao je Zukorlić.

On je istakao da je rasvjetljavanje okolnosti smrti njegovog oca bila obaveza porodice i građana.

Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru saopštilo je sredinom juna da je Muamer Zukorlić umro prirodnom smrću, kao posljedica naglog pogoršanja funkcije i prestanka rada srca, od ranije prisutnog teškog i progresivnog oboljenja srca.

Zukorlićevo tijelo je nakon obdukcije sahranjeno u haremu Altun alem džamije u Novom Pazaru, koja predstavlja jedno od rijetkih remek-djela islamske arhitekture iz 16. vijeka.

Zukorlić je preminuo 6. novembra prošle godine u 51. godini.

Bonus video: