Kosovska policija: Otvoreni i Jarinje i Brnjak, normalizovan saobraćaj

Premijer Kosova izjavio je danas da neće dozvoliti destabilizaciju situacije

17031 pregleda 13 komentar(a)
Kosovska policija, Foto: Reuters
Kosovska policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.08.2022. 20:33h

Kosovska policija saopštila je da su prelazi Jarinje i Brnjak otvoreni za kretanje građana i robe.

Na osnovu zvaničnih informacija dobijenih od policijskih uprava, kao i od Regionalne direkcije Sjeverna Mitrovica, uklonjene su sve barikade koje su se nalazile na putevima u pravcu dva granična prelaza Jarinje i Brnjak, saopštila je kosovska policija, kako prenosi N1.

Nakon uklanjanja barikada i oslobađanja puteva za saobraćaj, sada su oba granična prelaza otvorena za slobodan promet i kretanje svih građana i robe.

Kosovska policija će sa policijskim jedinicama, kako su naveli, nastaviti da obavlja policijske zadatke i ovlašćenja u skladu sa zakonskim procedurama, u službi svih građana bez razlike.

Kurti: Nećemo dozvoliti destabilizaciju zemlje

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da neće dozvoliti destabilizaciju situacije i ponovio da će primjena odluka Vlade biti odložena u trenutku kada budu uklonjene sve barikade postavljene na sjeveru.

"U trenutku kada se uklone barikade na sjeveru i uspostavi puna sloboda kretanja, primjena dvije odluke Vlade odlaže se za 1. septembar 2022. Na sjeveru ima devet barikada i očekujemo da sve budu uklonjene danas tokom dana", rekao je Kurti na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom unutrašnjih poslova Dželjaljom Svečljom.

Kurti je naveo da se odluke Vlade Kosova nikada ne donose na osnovu nacionalnog identiteta.

"Nasilje se neće tolerisati, prekršioci će biti kažnjeni po sili zakona", rekao je on.

Kosovski premijer je zahvalio američkom ambasadoru Džefu Hoveniju i šefu evropske diplomatije Žozepu Borelu na otvorenoj komunikaciji i njihovoj ulozi.

"Posebno cijenim posvećenost američkog ambasadora, koji je, zabrinut kao i mi, sinoć mnogo doprinio ublažavanju situacije, uvijek podržavajući našu državu i vladu, naše odluke i stavove", rekao je Kurti.

Dodao je da razumije zabrinutost evropskih i američkih faktora zbog, kako je rekao, negativnog efekta kampanje dezinformacija na dvije odluke, pa su izrazili spremnost da odlože njihovu primjenu za 1. septembar čim barikade budu uklonjene.

"Pozivamo međunarodni faktor, EU i NATO, da osude nasilje i agresiju kriminalnih grupa na sjeveru Kosova koje podstiče i finansira Beograd", rekao je Kurti.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja kazao je da zbog dezinformacija u vezi sa odlukama kosovske Vlade, želi da uvjeri građane Kosova, kao i građane susjedne zemlje, da će ulazno-izlazni dokument zamijeniti lična dokumenta pri ulasku i izlasku sa teritorije Kosova.

On je naveo da je u sinoćnjem događaju povrijeđeno 11 građana, da su oštećeni neki automobili policije i građana od strane "nelegalnih oružanih kriminalnih struktura".

Ministar unutrašnjih poslova je saopštio da su neke barikade uklonjene, a neke druge počele da se udaljavaju.

"Radimo sa agencijama za sprovođenje zakona na uspjehu ovog procesa. Uvjeravamo građane da se ovaj proces nastavlja u bliskoj saradnji policijskih jedinica. Institucije će u svakom trenutku biti spremne da pomognu građanima kojima će biti potrebne dodatne informacije", rekao je Svečlja.

Kamioni u mjestu Rudare u pratnji KFOR-a i OEBS-a napustili blokadu puta

Agencija Beta je ranije danas prenijela da je više kamiona koji su od juče bili u barikadama u Rudaru, nedaleko od Kosovske Mitrovice, napustilo to mjesto, a da je put prema prelazu Jarinje od 11.30 sati prohodan.

Kako je javio internet portal Kossev.info, među najmanje osam kamiona koja su napustila mjesto barikada, viđeno je i jedno sa oznakama OSCE, i jedno KFOR-a.

Sa blokade u mjestu Rudare
Sa blokade u mjestu Rudarefoto: Reuters

Neposredno nakon uklanjanja barikada novinari su u Rudaru pokušali da postave pitanje potpredsjedniku Srpske liste i poslaniku u kosovskoj skupštini Igoru Simiću, koji se nalazio na licu mjesta, ali je on odbio da odgovori poručivši da je "odgovoran srpskom narodu", a ne novinarima.

Prelazi Jarinje i Brnjak bili su od sinoć zatvoreni za saobraćaj zbog blokada puta, dok je prelaz Merdare jedini od jutros bio otvoren za prolazak vozila.

"Grupa Albanaca provocirala Srbe u naselju Vrbovac, žele da ih zaplaše"

Grupa Albanaca sprovela je danas "opasnu provokaciju tako što su se oko 15 časova provozali kroz mješovito srpsko naselje Vrbovac u opštini Vitina mašući zastavama terorističke UČК", uz zvuke sirena, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije.

Kako je navedeno, "neodgovorni i jednostrani antrisrpski potezi i retorika Aljbina Кurtija direktno generišu napade na Srbe koji žive južno od Ibra".

"Tome u prilog svjedoči i današnji incident u Vrbovcu koji ima za cilj da zaplaši, onespokoji Srbe u ovoj mješovitoj sredini, ali predstavlja i opasnu pretnju preostalom življu", naglasila je Kancelarija.

Bonus video: