Veliki požar kod Šibenika, vjetar otežava gašenje

Vatrogasci aktivno brane nekoliko objekata i vikendica, a za sada nijedan objekt nije oštećen

2357 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Požari koji su izbili u zaleđu Jadrije i Srime na području Šibenika i Vodica oko podneva i kasnije se spojili u jedan još uvijek nisu stavljeni pod kontrolu, a prema riječima vatrogasnih službi, situacija je vrlo neizvjesna, prenosi Šibenski.hr.

Oko 16.30 vatrena stihija krenula je zbog jake bure prema Jadriji. Čitaoci Jutarnjeg lista javljaju kako vatra nije daleko od popularnog kupališta na Jadriji. Najkritičnije je od Srime do Jadrije te u blizini Bogdanovića.

Kako je kazao Volimir Milošević, komandant JVP Šibenik, vatra je trenutno na obje strane Jadranske magistrale. Zbog bure se širi prema Jadriji i Srimi, međutim za sada je vatra još uvijek dovoljno daleko od kuća tako da trenutno nema neposredne opasnosti za stambene objekte.

Milošević je apelovao na građane da ne natapaju svoje kuće jer tako spuštaju pritisak vode u cijevima za vatrogasce na terenu.

"Dosta je vatrene linije, a posao vatrogascima otežava i sjeverni vjetar koji vatru širi prema Srimi i Jadriji. Vatra se na nekoliko mjesta prebacila prema Bogdanovićima, ali to smo sanirali", kazao je Milošević.

Danijel Mileta, načelnik Štaba civilne zaštite grada Šibenika potvrdio je da je trenutno situacija najteža na Jadriji i Srimi. Pozvao je građane da budu u pripravnosti ako bude trebalo braniti svoje objekte

Vatrogasci u Šibeniku oko podneva su dobili dojavu i o požaru na području Dubrave, koji je u međuvremenu stavljen pod kontrolu.

Oko 16 sati glavni vatrogasni komandir Slavko Tucaković izrazio je zabrinutost zbog požara kod Vodica.

"Požar u vodičkom zaleđu nije pod kontrolom. Probleme stvaraju promjene vjetra, a sada duva bura. Na terenu su četiri kanadera i tri air traktora. Vatrogasnih snaga imamo dovoljno. Prema informacijama kolega sa terena nema dalje opasnosti i nema potrebe za pojačavanjem snaga", rekao je.

Komandir Javne vatrogasne stanice Šibenik Volimir Milošević izjavio je da su u gašenju dva požara na Jadranskoj magistrali u blizini Vodica i jednog u blizini industrijske zone Podi kod Dubrave angažovane sve raspoložive vatrogasne i vazdušne snage. Na gašenju požara angažovano je oko 100 vatrogasaca, četiri kanadera i tri air traktora.

"Teško je davati prognoze, situacija se stalno mijenja, čas izgleda povoljna, u sljedećem trenutku nastaje haos, saobraćajnice su zatvorene, mole se građani za razumijevanje, opasno je voziti, zatvorena je i Benkovačka ulica, nadamo se da ćemo uskoro uspjeti ugasiti požare", rekao je Milošević.

Poručio je da su zatvorene i pristupne saobraćajnice prema Srimi i Jadriji.

Vatrogasci, dodao je, aktivno brane nekoliko objekata i vikendica, a za sada nijedan objekt nije oštećen.

Bez struje su ostali stanovnici u Dubravi, Zatonu, Pirovcu, Vodicama, Prviću, Žirju, Žaboriću, Stankovcima i Murteru.

Bonus video: