Hrvatska: Autobus iz Poljske sletio s puta, 12 mrtvih

Nesreća se dogodila između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec

37664 pregleda 4 komentar(a)
Sa mjesta nesreće, Foto: Reuters
Sa mjesta nesreće, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.08.2022. 11:47h

Dvanaest osoba je stradalao, a nekoliko je povrijeđeno, u saobraćajnoj nesreći koja se jutros dogodila na auto-putu A4 u pravcu Zagreba, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske.

Nesreća se dogodila jutros oko pet sati i 40 minuta, između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec, nakon što je s puta sletio autobus poljskih registarskih oznaka.

Potpredsjednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović rekao je da je jedna osoba preminula u bolnici, a portal Index.hr prenosi da je njih 11 stradalo na mjestu nesreće.

"Autobus je krenuo iz mjesta u blizini Varšave, prema nekim informacijama radi se o grupi koja je planirala ići na hodočašće u Međugorje", rekao je Božinović.

Direktorica Hrvatskog zavoda za hitnu medicin Maja Grba Bujević kaže kako postoji mogućnost da je još neko zarobljen ispod autobusa, ali da je, koliko je to bilo moguće, autobus pregledan i da se nadaju da to, ipak, nije slučaj. Čeka se i popis putnika.

Božinović je dodao da su u autobusu bila 43 putnika.

"Teška saobraćajna nesreća na A4 kod Brezničkog Huma. U slijetanju autobusa poljskih registarskih oznaka, prema prvim informacijama s terena, poginulo je 11 osoba, a nekoliko je povrijeđeno", naveli su iz MUP-a Hrvatske na Tviteru.

Na terenu je uz službenike policije angažovano više ekipa Hitne pomoći i vatrogasaca.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je kazao da je u tragičnoj nesreći poljskog autobusa u Hrvatskoj jutros stradalo 12 putnika na hodočašću u Međugorje, a da je najmanje 34 povrijeđeno, prenosi agencija Beta.

"Premijer Hrvatske Andrej Plenković dao mi je garancije da će u potpunosti biti angažovane hrvatske zdravstvene službe", poručio je na Tviteru Moravjecki.

Pored hrvatskih zvaničnika na mjesto nesreće je krenuo i poljski ministar zdravlja Adam Njedjelski i zamjenik šefa poljske diplomatije Marćin Pšidač.

"Ne znamo kako se desila saobraćajna nesreća ni koliko tačno putnika je bilo u autobusu. Kako javljaju hrvatski mediji većina povrijeđenih su djeca. Povrede razne težine zadobile su 34 osobe. Sve žrtve su Poljaci", kazao je poljskoj televiziji Polsat portparol poljskog Ministarstva spoljnih poslova Lukaš Jašina.

Predsjednik Poljske Andžej Duda izrazio je saučešće porodicama žrtava nesreće i uvjerio da poljske vlasti preduzimaju sve da na mjestu pomognu povrijeđenim i preživjelim putnicima.

Bonus video: