”Na oprezu smo, ali se ne plašimo”

Kurti: Moguć novi sukob

”Ne treba isključiti mogućnost da se ova agresivna politika Beograda pretvori i u napad na Kosovo na ovaj ili onaj način”, rekao je premijer

28569 pregleda 10 komentar(a)
Aljbin Kurti, Foto: Rojters
Aljbin Kurti, Foto: Rojters

Kosovo je spremno da se suprotstavi mogućem napadu Srbije pošto bi pogoršanje sukoba s manjinskim Srbima moglo da dovede do novog oružanog sukoba, rekao je juče premijer Aljbin Kurti u intervjuu za Rojters.

Agencija podsjeća da su se tenzije između Srbije i Kosova ponovo rasplamsale ranije ovog mjeseca kada je Priština saopštila da će obavezati Srbe, koji žive na sjeveru, da počnu da koriste registarske tablice izdate u Prištini. Situacija se smirila nakon što je Kurti, pod pritiskom SAD i Evropske unije, pristao da odloži pravilo o tablicama do 1. septembra, a mirovne snage NATO-a nadgledaju uklanjanje barikada koje su postavili Srbi.

”Ne treba isključiti mogućnost da se ova agresivna politika Beograda pretvori i u napad na Kosovo na ovaj ili onaj način”, rekao je Kurti za Rojters na engleskom. “Na oprezu smo, ali se ne plašimo.”

”Ne kažem da će nas napasti ove ili sljedeće nedjelje, ali bilo bi potpuno neodgovorno isključiti... mogućnost porasta tenzija i novih sukoba.”

Srbija negira raspirivanje tenzija i sukoba na Kosovu, optužujući Prištinu da krši prava manjinskih Srba, navodi Rojters.

Opozicione stranke u Prištini optužile su Kurtija da plaši investitore time što otvoreno govori o mogućem novom sukobu s Beogradom. Kurti odbacuje te optužbe. On je optužio Rusiju za ulogu u podsticanju novih etničkih tenzija na Kosovu.

”Despotski (ruski) predsjednik (Vladimir) Putin je čovjek rata i on bi imao interes da širi rat jer želi da normalizuje rat”, rekao je Kurti, aludirajući na rusku invaziju na Ukrajinu.

”Imamo svoje institucije i organe bezbjednosti i odbrane, Kosovo je sada država, ovo nije 1998. godina”, poručio je premijer.

”Ovo je 2022. tako da smo mnogo spremniji da branimo naš suverenitet, teritorijalni integritet, da branimo svoju demokratiju, vladavinu prava, ustavnost i da branimo naš napredak.”

Očekuje se da će Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imati dodatne razgovore 18. avgusta u Briselu. Rojters piše da su Beograd i Priština javno posvećeni dijalogu pod pokroviteljstvom EU u cilju rješavanja otvorenih pitanja, ali je postignut mali napredak. Podsjeća da se Kosovo pridružilo EU i SAD u osudi ruskih akcija u Ukrajini, kao i sankcijama protiv Moskve. Srbija nije uvela sankcije Rusiji iako je posvećena članstvu u EU i usaglašavanju spoljne politike s blokom.

NATO ima oko 3.700 vojnika stacioniranih na Kosovu, a prošle nedjelje je saopštio da će intervenisati u skladu sa svojim mandatom ako stabilnost bude ugrožena.