Komersant: Rusija traži od Srbije da se opredijeli

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko nedavno rekao da bi Srbija željela da sjedi na tri stolice - EU, SAD, Rusija, ali da "to više neće moći"

4080 pregleda 1 komentar(a)
Vučić, Foto: Shutterstock
Vučić, Foto: Shutterstock

Izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o tome da Srbiji nisu potrebne ničije vojne baze zvučale su prilično suzdržano i doživljene su kao njegova namjera da, s jedne strane, ne forsira temu ruske vojne baze, a da sa druge ne kvari odnose sa Moskvom, ocjenjuje današnji moskovski dnevnik Komersant.

Dnevnik ocjenjuje da je Vučić time razjasnio pitanje koje je zabrinjavalo mnoge u Srbiji i inostranstvu - da li će Rusija napraviti sopstvenu vojnu bazu na teritoriji Srbije. O postojanju ovakvih planova u Srbiji se razgovaralo poslije izjave ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka koju je dao početkom prošle nedjelje, podsjeća list.

Izjava ambasadora podigla je veliku buku u Srbiji. Mnogi srpski mediji i stručnjaci odmah su zamjerili Rusiji da "širenjem informacija o ruskoj vojnoj bazi namjerno podriva interese Srbije u trenutku kada je pod velikom pažnjom Zapada u vezi sa formiranjem nove vlade i odluka o pridruživanju sankcijama" protiv Rusije, dodaje list.

Izvori Komersanta u Beogradu, koji su, kako navodi, upoznati sa stavom srpskih vlasti, oprezne izjave predsjednika objašnjavaju nedavnom intenziviranom vojnom saradnjom Srbije i SAD, prije svega u vojnoj bazi Jug kod Bujanovca na jugu zemlje.

Zanimljivo je da je izjava ruskog ambasadora, koja je podigla toliku buku u Srbiji, uslijedila samo nedjelju dana poslije izjave predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka o politici zvaničnog Beograda, piše list i citira izjavu Aleksandra Lukašenka da bi Srbija željela da sjedi na tri stolice - EU, SAD, Rusija, ali da "to više neće moći".

"U Srbiji su ove riječi gotovo jednoglasno ocijenjene kao poziv Beogradu da stane na stranu Moskve u aktuelnoj geopolitičkoj konfrontaciji, koji je ona uputila preko svog bjeloruskog saveznika", navodi Komersant.

List navodi reči spoljnopolitičkog eksperta, bivšeg ambasadora u Bjelorusiji, Srećka Djukića da su vlasti Srbije odavno trebalo da shvate da ne mogu dugo da sjede na tri stolice i da vode nojevu politiku zabijanja glave u pijesak, jer to neće uspjeti ni na jednoj strani.

"Ipak, Đukić smatra da je u narednim mjesecima malo vjerovatno da će kardinalne promjene u takvoj politici Beograda biti stvarne - sve dok stolice ne počnu da se razmiču", dodaje Komersant.

Bonus video: