Džon Malkovič gradi 'Holivud' u Skoplju

Vlada Sjeverne Makedonije je upoznata sa idejom projekta, ali prvo treba da odluči da li bi bio od strateškog interesa za državu

2676 pregleda 4 komentar(a)
Džon Malkovič, Foto: Shutterstock
Džon Malkovič, Foto: Shutterstock

Slavni američki glumac Džon Malkovič (John Malkovich) rekao je da će se u Skoplju snimati holivudski filmovi nakon što u okolini grada budu izgrađeni filmski studiji u okviru projekta Tehnološkog parka.

"Filmski, muzički i medijski studio holivudskog kalibra, sa sertifikatom za ekološku gradnju u Skoplju. To će biti Prvi atelje ovog tipa na cijelom Balkanu", izjavio je Malkovič prije nekoliko dana u Beogradu za Makedonsku radio-televiziju.

"Odlučili smo da projekat nazovemo 'Studija Kamenog mosta' u čast bogate kulture i nevjerovatne istorije makedonskog naroda", rekao je poznati glumac, hrvatskog porijekla, koji je rođen u SAD.

Radio Slobodna Evropa(RSE) je pitao za stav Vladu, kao i predlagače projekta, o čemu se tačno radi.

Filmski studiji su dio većeg investicionog projekta

Filmski studiji koje je najavio američki glumac Malkovič zapravo su dio projekta "Tehnološki park Skopje".

Riječ je o inicijativi "STP Capital Partners Holding", makedonske kompanije koju je osnovala grupa kompanija i partnera sa sjedištem uglavnom u SAD, a koja je proteklih godina sarađivala sa makedonskom vladom, kao i sa stručnjacima i investitorima iz raznih oblasti tehnoloških sektora.

Prema zamisli, izgradnja tehnološkog centra u neposrednoj blizini prijestonice bio bi najveći u regionu.

Osnivač "STP Capital Partners" je Ivan Vidaković, koji je po majci Makedonac, a po ocu Crnogorac. Nekoliko puta se sreo i dogovarao sa Malkovičem.

On je za RSE rekao da je ideja da se izgrade četiri filmska studija.

Predviđena je i filmska radionica, montažni prostori i "scenografije", uz koje će, kako kaže, moći da se snimaju dva do tri filma istovremeno.

On kaže da će partner za izgradnju studija biti poznata kompanija iz Amerike koja je već izgradila nekoliko ovakvih studija u nekoliko zemalja.

"Planiramo da pozovemo umjetnike iz Makedonije i regiona, imena za sada ne bih iznosio, jer još nismo dobili saglasnost i nismo ih kontaktirali. To ćemo uraditi u narednih desetak dana. Što se tiče zelenih filmskih studija, imamo partnera iz Amerike, to je poznata razvojna kompanija koja je već izgradila dosta studija, trenutno gradi u Londonu, i to bi bio prvi studio ovog kalibra u Evropi. Ideja je da se gradi na površini od 24.000 kvadratnih metara", kaže Vidaković.

Ali ovaj projekat, osim izgradnje filmskog studija, predviđa i druge ambiciozne planove.

Vidaković kaže da žele da izgrade i edukativni centar, kao i centre za upravljanje podacima, vještačku inteligenciju i robotiku, obrazovnu tehnologiju i sajber bezbijednost.

"To je složen projekat sa značajnim kompanijama. Imamo tim stručnjaka koji su veoma posvećeni i praktično je sve već ono što bismo mi nazvali 'postrojenim', čekamo samo odluku ", dodaje Vidaković.

Prijava projekta predata je Vladi 27. januara, ali do sada nijesu dobili odgovor.

Vidaković kaže da očekuje da Vlada bude brža i efikasnija u procedurama.

Vlast još razmišlja

Vlada je upoznata sa idejom projekta, ali prvo treba da odluči da li bi bio od strateškog interesa za državu.

RSE je pitao da li je tačna najava poznatog američkog glumca Džona Malkoviča da će se graditi filmski studio u okviru projekta "Tehnološki park Skoplje"?

U odgovoru saopštavaju da je "Tehnološki park Skoplje" projekat koji je trenutno u proceduri za utvrđivanje statusa strateškog investicionog projekta za koji teku rokovi za postupanje u skladu sa Zakonom.

Vlada utvrđuje status i daje saglasnost na nacrt ugovora za strateški investicioni projekat, nakon što prethodno dobije pozitivno mišljenje Državnog branitelja Republike Sjeverne Makedonije.

Osnivač projekta Tehnološkog parka Skoplje Ivan Vidaković kaže da je motiv za realizaciju ovako ambiciozne investicije u Sjevernoj Makedoniji, osim profita, odliv mladih mozgova i kaže da ako se ovakvim centrima obezbijede obrazovne institucije iz oblasti tehnologije, doprinijeće i sprečavanju odliva mladih iz regiona.

Da li su holivudski studiji strateška investicija za zemlju?

Direktor Direkcije za tehnološko-industrijske razvojne zone i bivši direktor Inovacionog fonda Jovan Despotovski vidi potencijal u ovoj ideji.

On sam se interesovao za izjavu poznatog američkog glumca Malkoviča.

"TIRZ do sada nije bio uključen u planove za izgradnju studija Malkovič, ali mislim da postoji potencijal za sinergiju i već sam zatražio više informacija od Vlade o ovom projektu. Takve inicijative koje posebno pružaju šansu mladima mogu se u velikoj mjeri spojiti sa onim što radimo. Imamo pametne mlade ljude koji mogu i treba da pokreću zemlju napore", kaže Despotovski.

Holivudski producenti često snimaju na Balkanu, a najveći filmski studio je "Bojana" u blizini Sofije, glavnog grada Bugarske.

Bonus video: