Građani Kosova, Srbi i Albanci, ne očekuju bitniji napredak od razgovora Beograda i Prištine

NATO će intervenisati na Kosovu ako tenzije eskaliraju

Vučić u Briselu poručio da, uprkos naporima Srbije da očuva mir, postoji “nova generacija mladića koja neće tolerisati teror”, Kurti upozorio na rusku rušilačku agendu

18234 pregleda 10 komentar(a)
Kurti i Stoltenberg u Briselu, Foto: Rojters
Kurti i Stoltenberg u Briselu, Foto: Rojters

NATO će pojačati mirovne snage spreman da reaguje na Kosovu ukoliko dođe do eskalacije tenzija sa susjednom Srbijom, kazao je juče generalni sekretar zapadne vojne alijanse uoči pregovora Beograda i Prištine, koje je organizovala Evropska unija.

Lideri Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti učestvovaće danas u pregovorima u Briselu u cilju sprečavanja onoga što je Priština nazvala prijetnjom od ponovnog izbijanja oružanog konflikta, ali etnički Srbi i Albanci na Kosovu ne polažu velike nade u napredak.

Dugogodišnje tenzije ponovo su pojačane ovog mjeseca nakon što je Priština naložila Srbima koji žive u sjevernom dijelu Kosova - koje podržava Beograd i koji ne priznaju kosovske institucije - da počnu da koriste registarske oznake koje izdaju kosovske vlasti.

Kurti je u intervjuu za Rojters prošle nedjelje kazao da bi se “agresivna politika” Beograda mogla “na ovaj ili onaj način pretvoriti u napad protiv Kosova”. Pod pritiskom zapada Kurti je pristao da odloži regulativu koja se odnosi na registarske tablice za 1. septembar.

Ne slažemo se gotovo ni oko čega: Vučić
Ne slažemo se gotovo ni oko čega: Vučićfoto: REUTERS

Komentarišući današnje razgovore, Vučić je kazao da će oni biti teški jer se dvije strane ne slažu gotovo ni oko čega. Predsjednik Srbije je istakao da njegova zemlja želi da izbjegne svaku eskalaciju situacije, ali da je važno shvatiti da postoji “nova generacija mladića” koja Kosovo smatra srpskom teritorijom i koja više neće “trpiti teror”.

Kurti koji se kasnije sreo sa Stoltenbergom naglasio je odlučnost Kosova da postane članica NATO-a.

”Prijetnje, rizici i izazovi s kojima se NATO suočava u sadašnjem bezbjednosnom okruženju osjećaju se i u našoj zemlji”, kazao je on povezujući probleme s uticajem Rusije. “Kosovske institucije i građani u sadašnjoj situaciji imaju razloga da budu na oprezu zbog destruktivnog pristupa našeg sjevernog susjeda prema Kosovu i regionu uopšte pod ruskom rušilačkom agendom za Evropu i Balkan.”

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stolteberg je nakon razgovora s Vučićem u Briselu pozvao na smirenost i poručio da je 3700 pripadnika mirovnih snaga alijanse na Kosovu spremno da interveniše ako stabilnost bude ugrožena.

”Mada se situacija na terenu popravila, odgovornost je svih strana - naročito zvaničnika iz Beograda i Prištine - da spriječe dalju eskalaciju”, kazao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem.

”Pozivam obje strane da ispolje uzdržanost i izbjegnu nasilje. NATO nastavlja da pomno prati situaciju na terenu. Naša mirovna misija KFOR ostaje fokusirana na mandat koji je dobila od UN. Ukoliko stabilnost bude ugrožena, KFOR je spreman da interveniše”, kazao je on.

Most na Ibru koji razdvaja Albance na jugu i Srbe na sjeveru Kosova
Most na Ibru koji razdvaja Albance na jugu i Srbe na sjeveru Kosovafoto: reuters

”Već imamo značajnu misiju, vojno prisustvo na Kosovu je skoro 4000 vojnika. Ako bude potrebno pomjerićemo snage, rasporediti ih tamo gdje je potrebno i pojačati naše prisustvo. Već smo pojačali prisustvo na sjeveru. Spremni smo na još”, kazao je šef NATO-a.

Stanovnici Kosova uoči današnjih razgovora nemaju velika očekivanja, ističe agencija Rojters. “Ne očekujem ništa sjutra i nijedan od njih dvojice neće ništa riješiti. Tenzije su neizbježne između Kosova i Srbije u budućnosti”, kazao je za britansku agenciju Maluš Bajraj, 41-godišnji stanovnik Prištine.

Slično je raspoloženje i među etničkim Srbima koji predstavljaju pet odsto od ukupno 1,8 miliona stanovnika Kosova.

”Nijesam optimista da će ova runda pregovora biti uspješna”, kazao je za Rojters Nenad Radosavljević, glavni urednik RTV Mir, koja emituje program za Srbe koji žive na sjeveru Kosova. Radosavljević je kazao da od pregovora ništa ne očekuje jer iz obje prijestonice stižu loše poruke.

Današnji razgovori bi trebalo da obuhvate niz tema uključujući i veću autonomiju za i+opštine na sjeveru Kosova gdje žive Srbi. Kurti je kazao da bi takav potez bio u suprotnosti s ustavom Kosova.

Radosavljević smatra da bi jedino ustupak Kurtija po pitanju veće autonomije za oblasti u kojima većinom žive Srbi mogao odblokirati pitanje registarskih tablica.

Mentor Gaši i Slaviša Stojanović u azilu za pse u blizini Gračanice
Mentor Gaši i Slaviša Stojanović u azilu za pse u blizini Gračanicefoto: REUTERS

”Bavio sam se dovoljnim brojem balkanskih problema da znam da uvijek postoji opasnost od eskalacije tenzija”, kazao je za Rojters američki ambasador u Srbiji, Kristofer Hil.

Međutim, britanska agencija ističe da na Kosovu nije sve tako mračno i kao svijetli primjer navodi slučaj Albanca Mentora Gašija i Srbina Slaviše Stojanovića koji zadnjih deset godina zajedno upravljaju skloništem za pse u blizini Prištine.

”Nikada nijesmo imali probleme, naše porodice se međusobno posjećuju. Nikada nijesmo imali nesuglasice oko politike”, kazao je Stojanović stojeći pored Gašija.