kompanija se nije oglašavala povodom ovog poteza

Tviter suspendovao naloge političara u Srbiji

Među suspendovanim nalozima je i Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Iako je javnosti u Srbiji Gujon poznat kao humanitarac koji pomaže Srbima na Kosovu, u Francuskoj je zabilježeno i njegovo političko djelovanje u ekstremno desničarskom Bloku identitaraca

11314 pregleda 23 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kompanija Tviter suspendovala je naloge nekoliko poslanika i političara vladajuće Srpske napredne stranke u Srbiji, kao i jednog Vladinog zvaničnika.

Među suspendovanim nalozima je i Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, koga je na tu funkciju 2020. imenovala Vlada Srbije.

"Upravo mi je Tviter, bez obrazloženja, suspendovao nalog na kojem sam imao 34.000 pratilaca", potvrdio je Gujon u objavi na Fejsbuku.

Iako je javnosti u Srbiji Gujon poznat kao humanitarac koji pomaže Srbima na Kosovu, u Francuskoj je zabilježeno i njegovo političko djelovanje u ekstremno desničarskom Bloku identitaraca.

Tviter je suspendovao naloge i 12 poslanika Srpske napredne stranke (SNS), koju predvodi aktuelni predsjednik Aleksandar Vučić.

Među njima su, kako je navela nevladina organizacija CRTA koja prati rad Skupštine, nalozi Nevene Đurić, Sandre Božić, Milice Nikolić, Jelene Obradović, Aleksandra Markovića, Krsta Janjuševića, Dušana Radojevića, Jelene Žarić Kovačević, Aleksandre Tomić, Staše Stojanović, Zorana Tomića i Andrijane Vasić.

Tviter je suspendovao i pojedine visoko rangirane članove SNS, a među njima je gradski menadžer u Beogradu Miroslav Čučković, kao i Slaviša Mićanović, za koga lokalni mediji navode da predvodi internet tim SNS.

Tviter se nije javno oglašavao po pitanju niza suspendovanih naloga u Srbiji, niti je kompanija bila dostupna za hitan komentar.

Na sajtu kompanije objašnjava se da Tviter ima pravo da suspenduje naloge koji krše pravila te društvene mreže.

"Većina naloga koje suspendujemo suspendovana je zato što su neželjeni sadržaji, ili jednostavno lažni, i predstavljaju bezbjednosne rizike za Tviter i za sve koji koriste Tviter", navodi se na sajtu.

Takođe, kako se objašnjava, ako kompanija posumnja da je neki nalog hakovan ili kompromitovan, može ga suspendovati dok ne bude obezbjeđen i vraćen vlasniku naloga kako bi se smanjile potencijalno zlonamjerne aktivnosti izazvane kompromitacijom.

Kompanija takođe može suspendovati nalog i ako je prijavljeno da krši Tvitter pravila o zloupotrebi.