Grenel: Kurti u Briselu odbacio svaku ideju koju su iznijele EU i SAD

"Evropska unije je zaista frustrirana", poručio je bivši specijalni izaslanik predsjednika SAD za pregovore Beograda i Prištine

10747 pregleda 14 komentar(a)
Grenel, Foto: Printscreen YouTube/ PBS NewsHour
Grenel, Foto: Printscreen YouTube/ PBS NewsHour

Premijer Kosova Aljbin Kurti u Briselu je odbacio svaku ideju koju su do sada iznijele Evropska unija i Sjedinjene Američke Države. EU je zaista frustrirana, napisao je na Tviteru bivši specijalni izaslanik predsjednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel.

U Briselu su održane dvije runde dijaloga između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Kurtija sa zvaničnicima EU Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom, kao i dva kruga odvojenih bilateralnih sastanaka sa evropskim posrednicima.

Grenel je dodao i da su "predstavnici EU zatražili su od Kurtija i Vučića da ostanu duže kako bi nastavili da pokušavaju", kako bi se postigao neki dogovor, navodi N1.

Vučić je ranije rekao da je sastanak bio težak i da ne može da kaže da je uspješno završen.

"Težak dan je za nama, bio je težak dan za sve građane Srbije, za cijelu našu zemlju i ne mogu da kažem da je uspješno završen, ali se uzdržavam od svih drugih komentara, jer se nadam i želim da vjerujem da je moguće da nekim čudom postignemo nekakvo kompromisno rješenje u danima koji su pred nama i zato ću nastaviti da se borim za mir i stabilnost", rekao je Vučić.

I visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj rekao je poslije sastanka sa Vučićem i Kurtijem da "nažalost, nije postignut dogovor, ali to nije kraj priče".

"Dvije strane su se dogovorile da proces mora da se nastavi i razgovor će se nastaviti narednih dana, jer još ima vremena do 1. septembra - ne odustajem", istakao je Borelj.

Bonus video: