MINISTARKA PRAVDE POTVRDILA

Kuburović: Vlada Srbije je dala garancije za privremeno puštanje na slobodu Ratka Mladića

"Nije prvi put da Vlada Srbije daje garancije za nekog radi liječenja, a Vlada je to i do sada činila", rekla je Kuburović za Radio televiziju Srbije (RTS)
9 komentar(a)
ratko mladić, Foto: Reuters
ratko mladić, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.10.2017. 19:52h

Vlada Srbije je dala garancije za privremeno puštanje na slobodu Ratka Mladića iz pritvora Haškog tribunala radi liječenja, potvrdila je večeras ministarka pravde Nela Kuburović.

"Nije prvi put da Vlada Srbije daje garancije za nekog radi liječenja, a Vlada je to i do sada činila", rekla je Kuburović za Radio televiziju Srbije (RTS).

Mladić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata tokom rata u Bosni i Hercegovini, a u pritvoru Haškog tribunala je od 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji poslije 15 godina skrivanja.

Mladićev pravni zastupnik, advokat Branko Lazić rekao je prije dva dana agenciji Beta da su Mladićevi branioci dobili garancije, i da očekuju da dobiju ljekarsku dokumentaciju klijenta iz Pritvorske jedinice Haškog tribunala, što su tražili prije devet mjeseci.

Haški tribunal je juče saopštio da je, suprotno tvrdnjama odbrane Mladića, i optuženiku i njegovim braniocima dostavio cjelokupnu medicinsku dokumentaciju o bolesti i liječenju kojem je on podvrgnut u sudskom pritvoru i bolnicama u Hagu.

Krajem septembra, Mladićeva odbrana je sudu uputila hitan zahtjev da joj se dostavi sveobuhvatan medicinski dosije generala.

Sekretarijat Tribunala, u odgovoru na taj zahtjev, precizirao je da je februara ove godine cio Mladićev medicinski dosije od "četiri registratora" dostavio, u dva primjerka, i Mladiću i njegovim braniocima.

Preporučujemo za Vas