Lajčak i Eskobar: Dobili smo garancije da neće biti incidenata na sjeveru Kosova

Lajčak nije iznio detalje o čemu su konkretno razgovarali s premijerom Kurtijem, ali je rekao da će se razgovori za nalaženje rješenja za reciprocitet i registarske tablice nastaviti sa obje strane

4972 pregleda 2 komentar(a)
Priština, ilustracija, Foto: Shutterstock
Priština, ilustracija, Foto: Shutterstock

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD, Gabrijel Eskobar, i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak su poslije sastanka s premijerom Kosova, Aljbinom Kurtijem, izjavili novinarima da su na Kosovu da bi podržali dijalog.

Istakli su i da su od obje strane dobili garancije da će biti izbjegnuti bilo kakvi incidenti na sjeveru Kosova.

Lajčak nije iznio detalje o čemu su konkretno razgovarali s premijerom Kurtijem, ali je rekao da će se razgovori za nalaženje rješenja za reciprocitet i registarske tablice nastaviti sa obje strane.

Dodao je da ne očekuje da će se "bilo šta loše" desiti u narednim danima.

Sastanak Kurtija s Lajčakom i Eskobarom je bio zatvoren za medije, a najavljeno je da će Vlada Kosova izdati saopštenje poslije sastanka.

Osmani: Kosovo konstruktivno u dijalogu fokusiranom na međusobno priznanje

Kosovo je konstruktivna strana, pripremljena i angažovana u procesu dijaloga fokusiranog na međusobno priznanje - ocijenila je predsjednica Kosova Vjosa Osmani tokom današnjeg sastanka sa Eskobarom i Lajčakom.

Njen kabinet je saopštio da je Osmani tokom sastanka s dvojicom visokih diplomata ponovila stav da Kosovo nikada nije doprinijelo tenzijama i kontinuirano se zalagalo za mir i stabilnost, kao i za evropska rješenja.

U tom kontekstu, predsjednica je izrazila opredjeljenje Kosova da nastavi saradnju i koordinaciju sa svojim partnerima, ističući da je angažovanje Kosova "u dijalogu zasnovano na zaštiti suvereniteta, ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Kosova, koji su nedodirljivi".

Ona je istakla da je Kosovo izgrađeno na principu multietničkog društva gdje svi imaju jednaka prava, bez obzira na etničku pripadnost.

Bonus video: