Milanović: Hrvatska će, ako bude loše volje, optužiti Vučića za divljanje ’95.

„Ja nikad ne idem na tu bijednu patetiku da spominjem hrvatsku djecu kao žrtve u ratu. Postoje djeca, ljudi, građani, postoje hrvatska djeca, ali ako čuješ nekoga da govori ‘srpska djeca’ u političkom diskursu, znaj da je to varalica i to opasna varalica“, poručio je Milanović

12897 pregleda 25 komentar(a)
Milanović, Foto: Savo Prelević
Milanović, Foto: Savo Prelević

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović komentarisao je optužnice koje Srbija podiže protiv hrvatskih ratnih komandanata, naglasivši da Srbija na to nema pravo. On je dodao da će Hrvatska, ako bude loše volje, podići optužnicu protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Milanović je istakao da su optužnice još jedan razlog za sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Optužnica Srbije tereti četiri pilota Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva da su počinili ratni zločin gađajući civile, među kojima su bila i djeca, u koloni na Petrovačkoj cesti tokom akcije Oluja 1995. godine.

„Mi imamo instrumente da reagujemo. Beograd, predsjednik Aleksandar Vučić i njegovi saradnici su odlučili da je sada zgodan trenutak podići optužnice protiv četiri hrvatska ratna zapovjednika, od kojih ja dvojicu lično poznajem i mogu praktično da garantujem, mogu dati ruku za njih da, recimo, nisu nacionalisti, da nisu odgovorni ni za šta“, rekao je Milanović.

Naglasio je da ne želi da ulazi u tu vrstu rasprave jer, kako je rekao, „Srbija nema pravo da podiže takve optužnice“, prenosi Hina.

„Hrvatska će sjutra optužiti njihovog aktuelnog predsjednika, ako bude loše volje, zato što je divljao na teritoriji Hrvatske ’95. godine, a ne na Petrovačkoj cesti, kao u pjesmi Branka Ćopića, na kojoj su se navodno dogodila ta djela u kojima su navodno poginula neka djeca“, rekao je hrvatski predsjednik.

Dodao je da mu je žao zbog toga, ali da za to neće odgovarati hrvatski zapovjednici.

„Ja nikad ne idem na tu bijednu patetiku da spominjem hrvatsku djecu kao žrtve u ratu. Postoje djeca, ljudi, građani, postoje hrvatska djeca, ali ako čuješ nekoga da govori ‘srpska djeca’ u političkom diskursu, znaj da je to varalica i to opasna varalica“, poručio je Milanović.

Izrazio je nezadovoljstvo reakcijom vlade Hrvatske i upitao „šta će Hrvatska preduzeti da zaštiti svoje zapovjednike“.

Prema njegovoj ocjeni, podizanje optužnica namjerno je tempirano za ovaj trenutak, da se skrene pažnja s određenih problema „koje vlast u Beogradu trenutno ima“.

„Poenta je u tome da Srbija sebi uzima za pravo da sudi za sve događaje koji su se dogodili bilo gdje na prostoru bivše Jugoslavije i bilo kad. Hrvatska to ne radi, mada je u mnogo jačoj političkoj i uopšte jačoj poziciji od Srbije, zato što pokušavamo da igramo fer“, naglasio je Milanović.

„Ovo se dogodilo u Bosni i Hercegovini, a da ne krenem nabrajati šta se sve dogodilo kraj Zagreba, u čemu je učestvovao Vučić lično i u čemu ima elemenata krivične odgovornosti koja ne zastarijeva. Zašto nas provociraš, čovječe?“, upitao je Milanović.

On je istakao da Hrvatskoj ovakva situacija ne odgovara u pogledu odnosa s Republikom Srpskom i dodao da su Hrvati i Srbi u Bosni i Hercegovini upućeni jedni na druge.

„Ovo je štetno višestruko, ovo kvari relativno korektne odnose Hrvata i Srba u Bosni i Hercegovini, ovo definitivno gazi, uništava, prostituiše odnose Hrvatske i Srbije, Zagreba i Beograda koji su ionako loši“, kazao je Milanović.

Bonus video: