Organizatori: Država ne može da otkaže Evroprajd, a zabrana bi bila protivustavna

„Ne mogu se zabraniti događaji tokom Europride nedjelje, jedino je moguće zabraniti šetnju", kazao je koordinator događaja Goran Miletić

5461 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Goran Miletić, koordinator Evroprajda u Beogradu, ističe da ne postoji odlaganje niti otkazivanje te najveće evropske LGBT+ manifestacije (EuroPride 2022).

„Ne mogu se zabraniti događaji tokom Europride nedjelje, jedino je moguće zabraniti šetnju. Takva odluka bi, imajući u vidu odluke Ustavnog suda Srbije za zabrane 2009, 2011, 2012. i 2013. godina bila protivustavna i mi bismo se žalili u skladu sa porukom o pravnom lijeku“, rekao je Miletić za list Danas, povodom izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će Evroprajd koji je zakazan za septembar biti otkazan, s tim što nije precizirao da li misli na protestnu šetnju koja je zakazana za 17. septembar ili cijelu manifestaciju.

Nakon što je Vučić saopštio da će Evroprajd biti otkazan, oglasio se i Marko Mihailović, kooridnator Evropajda, saopštavajući da će se ta manifestacija ipak održati, jer „ne može biti otkazana“.

„Država EuroPride ne može da otkaže – može samo da proba da ga zabrani, što bi bilo jasno kršenje Ustava kao i presuda ustavnog suda koje zabrane Prajda iz 2011, '12, '13. godine proglašavaju neustavnim“, istakao je Mihailović na Tviteru.

Kako je naglasio, manifestacija će se održati kao što je i predviđeno.

„Prajd se održava po planu 17.09. u 17h ispred Narodne Skupštine“, napisao je Mihailović.

Bonus video: