Brnabić u prvoj posjeti Kosovu od kad je premijerka Srbije: I nakon provokacija 31. jula uspjeli smo da sačuvamo mir

Ona će tokom jednodnevne posjete obići opštine na sjeveru Kosova, Sjevernu Mitrovicu, Zvečan i Leposavić, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo

9813 pregleda 1 komentar(a)
Brnabić, Foto: BETAPHOTO
Brnabić, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 05.09.2022. 12:18h

Premijerka Srbije Ana Brnabić stigla je u prvu posjetu Kosovu od kako je 2017. godine izabrana za predsjednicu Vlade, piše Radio Slobodna Evropa.

Brnabić je u Sjevernoj Mitrovici navela da želi da pošalje jasnu poruku, a to je poruka mira, stabilnosti i tolerancje.

Navela je kako će vlasti iz Srbije, uključujući predsjednika Aleksandra Vučića, uvek biti uz srpsku zajednicu na Kosovu, te dodala da joj je drago što na Kosovu boravi "u ovako teškom trenutku".

"Zadovoljna sam što smo i nakon poslednjih provokacija 31. jula uspjeli da sačuvamo mir. Interes Republike Srbije i srpskog naroda jeste mir i jeste stabilnost", rekla je Brnabić.

Brnabić je podvukla da će Srbija nastaviti da se bori za srpski narod, da se na terenu vidi boljitak životnih uslova.

Istakla je da je sada došao trenutak da se formira Zajednica opština sa srpskom većinom, te navela kako će to ponavljati gde god bude išla, od Mitrovice do Brisela i Pekinga.

"To je ono na čemu ćemo nastaviti da insistiramo svakoga dana", poručila je premijerka Srbije.

Brnabić su ispred Multimedijalnog centra u Sjevernoj Mitrovici dočekali politički predstavnici Srba iz redova Srpske liste, kao i predstavnici institucija koje rade u sistemu Srbije.

Srpska lista je vodeća partija kosovskih Srba, koja ima podršku Beograda. Ova partija učestvuje u radu Vlade i Skupštine Kosova, a vodi i deset opština sa srpskom većinom.

Prethodno su se okupili i sami zaposleni u institucijama koje se finansiraju iz budžeta Srbije, noseći transparente uz riječi podrške.

Ona će tokom jednodnevne posjete obići opštine na sjeveru Kosova, Sjevernu Mitrovicu, Zvečan i Leposavić, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo.

Kosovske vlasti su prethodno 2. septembra dozvolile posjetu Ane Brnabić u skladu sa Briselskim sporazumom o međusobnim posjetama političkih zvaničnika.

U delegaciji premijerke Srbije je i direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković i direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Planirano je da se Brnabić obrati okupljenima ispred Multimedijalnog centra u Sjevernoj Mitrovici.

Ranije je iz Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije saopšteno da je ova posjeta "značajna i važna", te da je cilj da se sačuva mir i stabilnost.

Posjeta Ane Brnabić sjevernim opštinama na Kosovu dolazi nakon što su se Priština i Beograd složili da ukinu ulazno-izlazne dokumente, koje je Srbija izdavala državljanima Kosova u prethodnih desetak godina.

Kada je Vlada Kosova najavila recipročne mjere od 1. avgusta, lokalni Srbi na sjeveru su podigli barikade kako bi spriječili Prištinu da realizuje tu svoju odluku.

U međuvremenu je Kosovo odluku odložilo na 30 dana, ali su tenzije između Prištine i Beograda naglo narasle, zbog čega su intervenisali specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Oni su desetak dana nakon neuspješne runde dijaloga u Briselu 18. avgusta, ipak postigli dogovor o ukidanju ulazno – izlaznih dokumenata.

Međutim, Kosovo nije odustalo od druge odluke, koja se odnosi na proces preregistracije automobila sa srpskim oznakama na RKS (Republika Kosovo) tablice.

Taj je započeo 1. septembra i trajaće dva mjeseca.

Beograd očekuje pregovore i oko tog pitanja, odnosno predlaže da se ponovo uvedu statusno neutralne KS tablice, što Priština odbija.

Procjenjuje se da 10.000 automobila sa tablicama kao što su KM (Kosovska Mitrovica), PZ (Prizren), UR (Uroševac) i slično koje izdaje Srbija, cirkulira opštinama na sjeveru Kosova, nastanjenim većinskim srpskim stanovništvom.

Te tablice su u opštinama južno od Ibra ukinute prije desetak godina takođe na osnovu sporazuma o slobodi kretanja.

Bonus video: