Organizatori Evroprajda: Porfirije samo produbio podjele i sukobe

„Mi nikome ništa ne namećemo, već samo želimo, kako kaže i sam patrijarh Porfirije, bogomdarovanu slobodu da živimo život dostojan čovjeka i građanina", navodi se u reagovanju

7317 pregleda 16 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Organizatori Evroprajda ocijenili su da je izjavom kojom je podržao najavljeno otkazivanje te manifestacije u Beogradu, patrijarh srpski Porfirije "samo produbio podjele, kontroverze i sukobe".

Odbacili su ocjene da „grubo promovišu“ ono za šta se bore.

„Mi nikome ništa ne namećemo, već samo želimo, kako kaže i sam patrijarh Porfirije, bogomdarovanu slobodu da živimo život dostojan čovjeka i građanina. Vjerujemo kako upravo proglašavanje ljudi drugačije orijentacije zlim doprinosi javnom žigosanju koje može da rezultira nasiljem i progonom, što se prije svega protivi načelima SPC“, naveli su organizatori Evroprajda.

Dodali su da je život u ljubavi i toleranciji sa svakim čovjekom, „jedna od temeljnih hrišćanskih vrijednosti i jedan od glavnih povoda za organizaciju Evroprajda“.

Povezani članci

06. Septembar 2022.

Porfirije: Otkazivanje Evroprajda nužno i opravdano

Patrijarh Porfirije izjavio je ranije da smatra ispravnim otkazivanje Evroprajda kao manifestacije koja je „potpuno suprotna sistemu vrijednosti našeg naroda“. Porfirije je u „specijalnoj“ izjavi ocijenio da je najava održavanja Evroprajda „ne samo u Srbiji, nego svuda gdje živi srpski narod“, donijela „velike polemike, podjele, kontraverze i sukobe“.

„Ta tema je nama vještački nametnuta i potpuo je suprotna sistemu vrijednosti našeg naroda, a isto tako i naše braće i sestara drugih vjera i nacija sa kojima živimo. O tome su mi neposredno posvedočili predstavnici tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica. Stoga otkazivanje ove manifestacije smatram ispravnim“, naveo je on.

Bonus video: