Hakerski napadi na institucije Kosova

Portparol vlade kazao da napad nije prodro u infrastrukturu državne računarske mreže i da je identifikovano da je napad došao van Kosova

6474 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Portparol vlade Kosova Perparim Krieziu je potvrdio da su institucije Kosova u posljednja dva dana imale privremene probleme sa internet servisom, kao rezultat hakerskih napada.

Kazao je da napad nije prodro u infrastrukturu državne računarske mreže i da je identifikovano da je napad došao van Kosova.

"Tim sektora za sajber bezbjednost Agencije za informaciono društvo u saradnji sa spoljnim stručnjacima je identifikovao da je problem sa internet servisom posljedica sajber napada. Sajber napad nije prodro u infrastrukturu državne računarske mreže pošto je bila blokirana relevantnom bezbjednosnom opremom", kazao je on.

Prema njemu, utvrđeno je da je sajber napad došao van Kosova, a meta je bila IP na kojoj je objavljeno nekoliko veb stranica institucija Kosova, dok su iz sektora za sajber bezbjednost, preduzete su konkretne radnje u cilju prevazilaženja ovog sajber napada i vraćanja internet servisa u funkciju.

Situacija je trenutno stabilna i da se situacija prati, kaže on.

Koha.net piše da u anonimnom pismu u ponedjeljak uveče upozoreno na napad na institucije i medije u zemlji.

U pismu na engleskom se navodi da će napad biti izveden zbog "širenja mržnje prema muslimanima".

Bonus video: