Sudar vozova u Hrvatskoj, Plenković: Tri osobe poginule, 11 povrijeđenih

Kako je izjavio Plenković, povrijeđeni su prevezeni u Pakrac, Novu Gradišku i Slavonski Brod, gdje su zbrinuti u bolnicama

18031 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.09.2022. 02:23h

Tri osobe su poginule, a 11 je povrijeđeno, u sudaru teretnog i putničkog voza u Hrvatskoj, između Novske i Okučana u Sisačko-moslavačkoj županiji, izjavio je večeras premijer Hrvatske Andrej Plenković, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako je izjavio Plenković, povrijeđeni su prevezeni u Pakrac, Novu Gradišku i Slavonski Brod, gdje su zbrinuti u bolnicama. Naveo je da, prema dostupnim informacijama tokom noći, hospitalizovani nisu u životnoj opasnosti.

Nekoliko osoba su hrvatski, a neki strani državljani, rekao je Plenković.

Istakao da zbog neosvjetljenog terena na mjestu nesreće i noćnih uslova nije poznato da li ima još žrtava. Akcija spašavanja se nastavlja. Istraga je, kako je saopštio Plenković, u toku, nakon čega će biti dostupno više informacija o nesreći.

Rekao je da prema prvim informacijama nije poznato zašto je teretni voz stajao na pruzi.

"Prema našim informacijama tri su osobe poginule, a 11 ih je povrijeđeno u nesreći koja se dogodila u 21:30. Koliko znamo, niko od ovih 11 osoba nije životno ugrožen. Budući da je riječ o lokalnoj liniji, vjerovatno je na početku bilo više putnika, a nesreća se dogodila netom prije krajnje destinacije voza. Ne znamo postoje li druge osobe koje su nastradale. Izgleda kao veliki udar, ljudi ovdje ne pamte ovakvu nesreću", rekao je Plenković, prenio je portal Index.hr.

Prve informacije Direktorata civilne zaštite Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, bile su da u sudaru teretnog i putničkog voza u Hrvatskoj, između Novske i Okučana, ima više poginulih i povrijeđenih osoba.

Kako je saopšteno iz Civilne zaštite, oko 21.30 je primljena informacija da je došlo do sudara vozova na oko dva kilometra od stanice Rajić, kod Novske, prema Okučanima.

"Na mjesto nesreće upućene su ekipe hitne medicinske pomoći, vatrogasci, policija, pripadnici HGSS-a, radnici Hrvatskih željeznica, načelnik Stožera civilne zaštite Novske i voditelj Županijskog centra Sisak", navodi se.

Portal Index.hr je oko 23.30 naveo da se saznaje da su poginuli mašinovođa i kondukter, te da je najmanje šest osoba poginulo, dok je oko 40 minuta nakon ponoći naveo da se iz vlade sazaje da je najmanje troje mrtvih i 11 povrijeđenih.

Hrvatska radio televizija (HRT) je 19 minuta nakon ponoći navela da saznaje da su u nesreći poginule tri osobe.

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš je ranije za HRT potvrdio da u nesreći ima više poginulih i povrijeđenih.

HRT je ranije naveo da je najmanje 11 povrijeđenih koji su odvezeni u bolnice Slavonski Brod, Pakrac i Nova Gradiška.

Na Fejsbuku se oglasila Hrvatska gorska služba spasavanja (HGSS), navodeći da su raspoložive ekipe upućene na lokaciju nakon sudara vozova u okolini Novske.

Bonus video: