Hrvatski mašinovođa koji je stradao kod Novske za medije 2019. govorio o lošem stanju vozova

"Bilo je poput bombe. Mislio sam da mi je neko nešto postavio pod lokomotivu. Cijela lokomotiva se izdignula sa šina i tresnula nazad. Sreća je što sam usporio - da se to dogodilo pri brzini od 100 kilometara ili većoj vjerovatno bi čitav voz odletio sa pruge"

14665 pregleda 3 komentar(a)
Sa mjesta nesreće, Foto: Printscreen YouTube/Jutarnji list
Sa mjesta nesreće, Foto: Printscreen YouTube/Jutarnji list

Tri osobe stradale su u sudaru vozova u naselju Rajić između Novske i Okučana u Hrvatskoj. Među njima je bio i Mario Gusak - mašinovođa sa 33 godine staža.

Jutarnji list podsjeća da je upravo on 2019. godine ukazao na niz propusta unutar sistema Hrvatskih željeznica. Tada je ispričao kako su u vožnji znali da otpadaju djelovi kočionog sistema.

Nakon tog intervjua suočio sa problemima u kompaniji koja je demantovala te tvrdnje.

Otac troje djece tada je ispričao poprilično šokantne stvari o stanju lokomotiva i vagona, navodi Jutarnji.

"Bilo je poput bombe. Mislio sam da mi je neko nešto postavio pod lokomotivu. Cijela lokomotiva se izdignula sa šina i tresnula nazad. Odmah sam zaustavio voz i u šoku izašao iz lokomotive da vidim šta se dogodilo. Utrnuo sam. Tada sam shvatio šta je moglo da se dogodi - prepričavao je incident iz 2017. Gusak.

Pregledom lokomotive vidio je da joj je otpao dio kočionog sistema. Tačnije, regulator kočenja SAB, komad punog željeza, dug više od jednog metra, prečnika nekoliko centimetara, težine stotinjak kilograma.

"Sreća je što sam usporio. Da se to dogodilo pri brzini od 100 kilometara ili većoj, ili da se ne daj bože, dogodilo dok sam prelazio preko pragova prelaza, vjerovatno bi čitav voz odletio sa pruge", objasnio je tada iskusni mašinovođa.

Šta se sada dogodilo, teško je reći, piše Jutarnji. Ono što je poznato jeste da se velikom brzinom zakucao u teretni voz privatne kompanije koji se nalazio zaustavljen na kolosjeku. Pri sudaru došlo je do izvrtanja najmanje jednog vagona. Čini se kako su u nesreći smrtno stradali samo oni koji su bili u lokomotivi, a to su mašinovođa, kondukter i 17-godišnjak, inače sin drugog zagrebačkog mašinovođe koji se iz nepoznatog razloga zatekao u kabini lokomotive.

Njihova tijela tek su jutros izvučena sa mjesta strašne nesreće, jer je izvlačenje sinoć bilo nemoguće zbog teških uslova - mraka i kiše.

"Mašinovođa Mario Gusak ostaće upamćen kao čovjek koji je hrabro stao ispred medija i upozoravao na nedostatke i kvarove na lokomotivama", zaključuje Jutarnji.

Bonus video: