SPC odlikovala Šešelja

Šešelj je rekao da mu je veliko zadovoljstvo i čast da on „kao nedostojan“ primi visoko crkveno odlikovanje

12816 pregleda 89 komentar(a)
Šešelj i Irinej, Foto: Srpska radikalna stranka
Šešelj i Irinej, Foto: Srpska radikalna stranka

Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodijelila je orden Svetog vladike Mardarija lideru radikala Vojislavu Šešelju, saopšteno je iz Srpske radikalne stranke.

Visoko crkveno odlikovanje Šešelju je u ime vladike Longina dodijelio vladika bački Irinej koji je, kako se navodi u saopštenju, tom prilikom poručio da mu je „pripao dio časti i prijatna dužnost da u ime preosvećenog vladike Longina uruči ovaj divni orden, napravljen u ime jednoga divnog Božijeg ugodnika, svetitelja, našeg gotovo savremenika, Svetoga brata Mardarija“.

Šešelj je rekao da mu je veliko zadovoljstvo i čast da on „kao nedostojan“ primi to visoko crkveno odlikovanje, dodaje se u saopštenju, prenosi N1.

Lider radikala dodao je i da kada je svojevremeno, kada je boravio u Americi, Кanadi i Australiji, zatekao tamo Srbe „podijeljene, zavađene na krv i nož“.

„Ja sam se trudio, na svakom mjestu gdje sam boravio, da se taj raskol prevaziđe, da se crkva ponovo ujedini i imao sam prilično uspjeha. Po prvi put su jedni drugima dolazili u crkvene domove, u crkve, manastire, a onda je dolazak na čelo srpske crkve patrijarha Pavla širom otvorio put da se to zaista i postigne“, rekao je Šešelj.

Podsjetimo, Vojislav Šešelj je pravosnažnom presudom Haškog tribunala iz 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premeštanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992.

Bonus video: