Porfirije: Za pravoslavne hrišćane neprihvatljiva LGBTQ+ ideologija

Patrijarh SPC ocijenio da je cilj Evroprajda da "preoblikuje naše vrijednosti, naše društvo, naš način života, a da mi to nismo tražili"

13525 pregleda 49 komentar(a)
Porfirije, Foto: Savo Prelević
Porfirije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.09.2022. 21:38h

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je večeras da je za pravoslavne hrišćane neprihvatljiva LGBTQ+ ideologija, ističući da oni "ne mogu da prihvate nametanje novih društvenih normi koje nije propagirao Bog".

"Ali govorimo kao hrišćani i zato podvlačimo, dodajemo, da smo protiv svake vrste nasilja, mržnje, prezira, progona i žigosanja i onih koji dijele te ideje, posebno ako se nasilje čini u ime crkve i Hrista", rekao je Porfirije, nakon služenja "Svenarodnog molebana za svetinju braka i porodice" ispred Hrama svetog Save u Beogradu.

Naglasio je da su protiv održavanja Evroprajda, jer po njegovim riječima, cilj te manifestacije nije samo šetnja i provod, već da "preoblikuje naše vrijednosti, naše društvo, naš način života, a da mi to nismo tražili".

On je naglasio da crkva ne vodi "krstaški rat", kako su neki to nazvali, navodeći da nije crkva otišla u drugu državu da im nameće svoj pogled na svijet, svoj način života i svoje vrijednosti.

"Pa ko vodi krstaški rat. Drugi su došli u našu kuću i nama propagiraju svoje ideje, nameću ih. Oni hoće da nam kažu šta treba da budemo i kakvi da budemo. Mi smo u ovoj priči oni koji su izloženi nasilju. Siluju nam pamet, siluju nam dušu. Htjeli bi, ali neće moći", rekao je srpski patrijarh.

Ocijenio je da je "duhu novih idelogija" prepreka Hristos zbog vrijednosti koje je postavio i da taj "duh novih ideologija želi, ako ne da ukloni, onda bar da razvodnji i relativizuje te vrijednosti.

Istakao je da su se svi prisutni ispred Hrama svetog Save okupili tu danas "da budu ono što jesu, da budu ono što su im bili preci i isto ono što će im biti djeca, ono što je Božja volja", kao i da se mole za svetinju braka i jedinstvo.

On je istakao da ih sve povezuje jedna ista vjera i jedan isti sistem vrijednosti, po kom organizuju svoj privatni, porodični, društveni i kulturni život.

"Na tom sistemu vrijednosti formiran je naš javni moral. Tim sistemom vrijednosti gradimo odnose medju sobom, ali i sa drugima i drugačijima. Jednom riječju, gradimo i njegujemo ono što jesmo, gajimo i njegujemo svoj identitet. To je pravoslavni i hrišćanski identitet i jevanđeljski sistem vrijednosti".

Istakao je da oni ne žele da im bilo ko nameće šta treba da budu, već da im je jedina mjera i kriterijum Hristova riječ, koja im govori "šta je ustanovljeno kao prirodno, a šta je neprirodno ili protivprirodno".

Poglavar SPC je istakao da već na početnim stranicama Svetog pisma "Božja riječ otkriva" da je Bog stvorio čovjeka kao muško i žensko i da je blagoslovio brak muškarca i žene, navodeći da je na takvom braku izgrađeno društvo i civilizacija kakva je danas.

"Sama riječ porodica je jasna, ona nam kazuje da muško i žensko pokrenuti ljubavlju u želji da budu jedno stupaju u zajednicu da bi imali porodicu. Porodica je jedan od plodova braka između muškog i ženskog", naveo je on.

Ocijenio je da su danas suočeni sa "talasima, cunamijem" i najezdom mnogih "novih sistema vrijednosti" koji se nasilno, agresivno ili ispod radara nameću sa ciljem da uruše svaki postojeći prirodni ili civilizacijski poredak i uspostave nova pravila.

"U tom vrtlogu namjera je da se poruše identitetski temelji i stubovi pojedinca i zajednice, da sve postane relativno, krhko, fluidno, kao da hoće da nam kažu da sve što smo do sada znali, više od danas ne važi i da smo hiljadama godina živeli pogrešno, bili u zabludi", ocenio je patrijarh Porfirije.

Po njegovim rečima, epilog tih ideologija "posthumanističkog društva" nije samo da se izgubi ideja šta je muško, a šta je žensko, šta je brak, nego da na kraju, vodi ka tome da "nećemo moći sa sigurnošću da kažemo ni šta je čovjek".

Patrijarh SPC je na kraju molebana istakao da će se "sabirati opet, koliko god puta da treba, da služe takve molebane zajedno".

Sa srpskim patrijarhom je moleban služilo više vladika i sveštenika SPC, dan prije početka evropske LGBT manifestacije Evroprajd, čiji je Beograd domaćin ove godine.

Okupljeni građani nosili su transparente na kojima su ikone brojnih svetaca, kao i zastave Srbije.

Molebanu je prethodila "Litija za spas Srbije", u okviru koje su građani koji se protive održavanju manifestacije Evroprajd šetali od zgrade Patrijaršije SPC, do Hrama Svetog Save.

Bonus video: