Vučić nakon samita u Sloveniji: Bez tenzija i nepristojnih riječi, ali razlike po mnogim pitanjima

Vučić je rekao da je zahvalan predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću što je podržao Srbiju na evropskom putu, kao i da sa njim nije razgovarao o optužnicama za ratne zločine

5477 pregleda 0 komentar(a)
Milanović, Vučić i Pahor, Foto: BETAPHOTO/STA/Bor Slana
Milanović, Vučić i Pahor, Foto: BETAPHOTO/STA/Bor Slana

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da na sastanku lidera regiona na Samitu na Brdu kod Kranja nije bilo tenzija i da je bila bolja atmosfera nego prošle godine. Izjavio je da nova "armatura" pregovora o Kosovu podrazumijeva intenzivnije razgovore i "žurbu" Zapada da izmaknu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu argument priznanja Kosova zbog Ukrajine.

Vučić je rekao da je zahvalan predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću što je podržao Srbiju na evropskom putu, kao i da sa njim nije razgovarao o optužnicama za ratne zločine.

Na skupu lidera Zapadnog Balkana usvojen je zajednički zaključak, čija je glavna poruka da se reafirmiše podrška ubrzanju evropskog puta Zapadnog Balkana.

Vučić je rekao, kako prenosi Tanjug, da na sastanku nije bilo tenzija, ali da je bilo razlika po mnogim pitanjima.

"Razlike nisu tenzije. Razlika je bilo po mnogim pitanjima, drugačiji je naš pristup odnosima sa Prištinom, nego drugih. Gotovo svi ovdje, ne računajući BiH, zbog srpskog stava u BiH, priznali su nezavisno Kosovo. Mi nismo i nećemo", rekao je Vučić.

To je, kaže, jedna od razlika, koja se jasno vidjela iz diskusije njega i kosovske predsjednice Vjose Osmani.

Razlike su, kaže, i po pitanju BiH, i stava predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića oko konstitutivnosti, koji je, kaže, i Srbija podržala jer je u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

"Bilo je civilizovano, normalno, nikakvih tenzija nije bilo, niti nepristojnih riječi, ako ste to očekivali", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara na Brdu kod Kranja, nakon plenarnog zasjedanja u okviru procesa "Brdo-Brioni", prenosi Tanjug.

Predsednik Srbije izjavio je da su lideri regiona u okviru Procesa Brdo-Brioni ove godine više željeli da čuju jedni druge i da je bila bolja atmosfera nego prošle godine, iako mu se čini, kako kaže, da je sada situacija teža.

Predsjednik Srbije je, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše što Milorad Dodik nije htio da se rukuje sa ostalim članovima Predsjedništva BiH, rekao da se on (Vučić) rukovao sa njima i da je bila normalna atmosfera.

"Zapadu se žuri s Kosovom da bi uzeo argument Putinu"

Vučić je izjavio je da nova "armatura" pregovora o Kosovu podrazumijeva intenzivnije razgovore i "žurbu" Zapada da izmaknu Putinu argument priznanja Kosova zbog Ukrajine.

On je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da će pregovarački proces izgledati potpuno drugačije, jer će biti mnogo dolazaka različitih stručnjaka, iz dva razloga:

"Prvo je da niko ne želi novi sukob na Balkanu, a druga stvar je da žele da izvuku argument Putinu iz ruku koji je on već koristio u razgovorima sa svim zapadnim moćnicima, a to je 'ako ste vi mogli da napravite presedan sa Kosovom, mogu i ja'. Oni tu hoće da mu izmaknu stolicu i zato im se žuri", objasnio je Vučić.

Naglasio je da to nije laka situacija za Srbiju, ali da je njegov posao da obezbijedi mir i stabilnost svom narodu.

"Milanović podržao evropski put Srbije, zahvalan sam mu"

Vučić je rekao da je zahvalan hrvatskom Milanoviću što je podržao Srbiju na evropskom putu, kao i da s njim nije razgovarao o optužnicama za ratne zločine, prenosi Tanjug.

"Šta ima da razgovaramo o optužnicama, zna se ko su nadležni organi", rekao je Vučić i napomenuo da tužioci podižu optužnice, a sudovi sude.

Vučić je na pitanje novinara o odnosima sa Hrvatskom podsjetio da je u tamošnjoj javnosti pominjano da će biti uhapšen ako se pojavi u Jasenovcu i podsjetio da mu vlast u Zagrebu nije dozvolila da ode u Jasenovac i položi cvijet.

"Svi drugi mogu, samo ja ne mogu. A ja sam zadovoljan jer o Jasenovcu se od 1945. nije toliko govorilo kao kada su meni zabranili da položim jedan običan cvijet", rekao je Vučić.

Na pitanja novinara da li je sa Milanovićem razgovarao o mogućoj posjeti Jasenovcu, jer se bliži 17. septembar, i na konstataciju novinara da je prije par dana u Jasenovcu bio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Vučić je rekao:

"Svi mogu, ali postoji zabranjen grad za jednu osobu, a to je onaj koji se nalazi na čelu Srbije. Postoji tu mnogo problema, ali o tome ne želim da pričam. Ne vjerujem da ima išta od toga. Ja sam sve ono što oni ne bi željeli da jesam."

Rekao da vlasti u Zagrebu mogu da blokiraju Srbiju na evropskom putu i da bi odjednom postale mnogo popularnije u Srbiji.

"Ja se tome ne bih obradovao, ali većina građana bi se obradovala. Upravo zato što to proističe iz stava da EU ne uživa baš veliku popularnost u Srbiji", rekao je Vučić.

Ocijenio je da to nije baš pametno ni dobro i dodao kako je upravo zato zahvalan Milanoviću na današnjem racionalnom stavu da podrži evropski put Srbije.

"Nećemo odustati od evropskog puta"

Aleksandar Vučić izjavio je da je suština rasprave bila kako zemlje vide Evropu i šta mogu da očekuju od Evrope i naveo da je EU sada najmanje popularna kod građana Srbije, ali da ta zemlja neće odustati od evropskog puta, prenosi Tanjug.

Na pitanje novinara hoće li doći iduće godine na taj skup, Vučić je rekao da hoće uvijek kada ga neko pozove.

"Kad me ko pozove, ja sam uvijek spreman da razgovaram i lijepo smo pristojno razgovarali, a suština rasprave je bila kako mi vidimo Evropu i šta možemo da očekujemo od Evrope. Tu su različita očekivanja u regionu. Ja dolazim iz zemlje koja se nalazi na evropskom putu i neće da odustane od njega, ali u kojoj je EU najmanje popularna", naveo je Vučić.

"Kada bi danas bio referendum o ulasku Srbije u EU, voljeli vi nas ili ne, građani Srbije bi rekli – ne. Nadam se da ćemo uspjeti to da promijenimo u mjesecima i godinama pred nama", istakao je Vučić.

Kaže da je takvo raspoloženje prema EU kod građana Srbije iz mnogo razloga, a da je jedan od njih svakako to što su danas svima u EU "puna usta" teritorijalnog integriteta Ukrajine, iako su ga u slučaju Srbije "pogazili kao maljem".

"Ljudi u Srbiji tu vrstu licemerja ne mogu da prihvate, ali se nadam da će taj racionalni impuls kod građana da proradi i da razumijemo šta su nam stvarni interesi i da to odvojimo od emocija", poručio je Vučić.

Kaže da se trudi da građanima na razuman način objasni šta se dešava, ali da je danas u Srbiji jasna i nedvosmislena većina građana protiv ulaska Srbije u EU. I nikada nije bila ta većina jasnija, dodao je Vučić.

Bonus video: