Kritike iz EU: Bez šetnje nema Evroprajda

"Poslate su pogrešne poruke javnosti i otvoren prostor za retoriku mržnje i pojačane prijetnje upućene LGBTI-osobama, između ostalog i od strane vjerskih vođa", rekla je komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović

3592 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kritike stižu iz Evropske unije, nakon što je MUP Srbije zabranio šetnju koja je trebalo da se održi u subotu 17. septembra u okviru Evroprajda. Posebno se pritom kritikuje pozicija crkve.

"Razočarani smo" zbog toga što je zabranjena završna šetnja kroz grad, poručio je portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano u utorak u Briselu. Parada je, naglašava, "javni izraz volje za borbu protiv diskriminacije" i za promovisanje jednakih prava za neheteroseksualne osobe.

"Bez parade nema Evroprajda", rekao je Stano i ujedno izrazio nadu da će se pronaći rješenje kako bi parada, "mirno i bezbjedno" mogla da se održi u subotu, onako kako je i bilo planirano.

Kritike na račun crkve

Kritike stižu i od komesarke Savjeta Evrope za ljudska prava Dunje Mijatović. Ona ocjenjuje da je u proteklih nekoliko nedjelja, tokom kojih je bilo nejasno da li će se Evroprajd održati, "poslate pogrešne poruke javnosti i otvoren prostor za retoriku mržnje i pojačane prijetnje upućene LGBTI-osobama, između ostalog i od strane vjerskih vođa", rekla je Mijatović u utorak u Strazburu.

Ona je ujedno pozdravila nedavnu izjavu predsjednika Aleksandra Vučića u kojoj se naglašava priznavanje i poštovanje ljudskih prava neheteroseksualnih osoba. Vlasti Srbije, poručuje Dunja Mijatović, moraju da obezbijede da oni koji žele da izađu na ulice radi jednakih ljudskih prava i dostojanstva, to mogu da urade bezbjedno.

Srbija mora da "garantuje slobodu mirnog okupljanja i slobodu izražavanja za sve", rekla je Mijatović i naglasila da u jugoistočnoj Evropi "ima još mnogo toga da se uradi na suzbijanju diskriminacije i mržnje prema LGBTI-osobama".

"Oči cijele Evrope uprte su u Srbiju"

Vijest o zabrani parade na Evroprajdu u Beogradu objavilo je i više njemačkih medija. Agencija dpa tako prenosi najavu koordinatora Evroprajda Gorana Miletića da će organizatori podnijeti žalbu na odluku Ministarstva unutrašnjih poslova i da će se šetnja ipak održati.

Prenosi se ponovo i poruka koju je komesar njemačke vlade za LGBTI-zajednicu Sven Leman uputio Beogradu u ponedjeljak, prije odluke o zabrani. "Biće fatalan signal i ogroman korak unazad ako upravo vrhunac Evroprajda ne može da se održi, ili ako ne bude dovoljno obezbijeđen“, poručio je političar njemačkih Zelenih u pismu upućenom predsjedniku Srbije Vučiću i premijerki Ani Brnabić. "Oči cijele Evrope uprte su u Srbiju. Ljudi iz mnogih zemalja doći će kao gosti u Beograd", napisao je Leman. Više poslanika Evropskog parlamenta ranije je najavilo da će doći u Beograd na Evroprajd.

Ukorijenjena homofobija

Katolička novinska agencija KNA posebno ukazuje na kritike upućene na račun Srpske pravoslavne crkve (SPC). Ona podsjeća da se prošle nedjelje poglavar Srpske pravoslavne crkve oglasio protiv Evroprajda. Prenose se i riječi patrijarha Porfirije da iza toga stoji "duboka i sistematska prijetnja svim temeljnim vrijednostima" koje je društvo pratilo vjekovima, a "posebno svetosti braka i porodice".

Vijest o zabrani prenosi i magazin Špigel na svojoj internet-stranici. Uz podsjećanje da je Srbija prva zemlja jugoistočne Evrope koja je od 12. do 18. septembra domaćin Evroprajda, njemački list objašnjava da istopolni brakovi u Srbiji nijesu priznati, a da je "homofobija, uprkos izvjesnom napretku posljednjih godina, ukorijenjena u zemlji". Podsjeća se i da je nacionalna parada, Beograd prajd, 2001. i 2010. protekla uz nasilje i nerede, a da se od 2014 održavala redovno, ali uz veliko prisustvo policije.

Bonus video: