Đilas: Srbija ne smije da napravi grešku kojom će samu sebe da marginalizuje i isključi iz tokova savremene civilizacije

Navedeno je da je predsjednik SSP sagovornicima prenio stav o neophodnosti usklađvanja spoljne politike Srbije sa politikom Evropske unije (EU) uz ocjenu da je ponašanje Evrope prema Srbiji bilo pogrešno, kao što su pogrešne prijetnje zamrzavanjem procesa evropskih integracija koje se čuju iz Brisela

14153 pregleda 6 komentar(a)
Tepić, Đilas, Donfrid, Stefanović i Eskobar, Foto: SSP
Tepić, Đilas, Donfrid, Stefanović i Eskobar, Foto: SSP

U okviru višednevne posete Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), delegacija Stranke slobode i pravde (SSP) u kojoj su Dragan Đilas, Borko Stefanović i Marinika Tepić imala je danas u Vašingtonu u Stejt departmentu sastanak sa pomoćnicom državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Karen Donfrid i specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, saopšteno je iz SSP.

Navedeno je da je predsjednik SSP sagovornicima prenio stav o neophodnosti usklađvanja spoljne politike Srbije sa politikom Evropske unije (EU) uz ocjenu da je ponašanje Evrope prema Srbiji bilo pogrešno, kao što su pogrešne prijetnje zamrzavanjem procesa evropskih integracija koje se čuju iz Brisela.

Ocijenio je da to neće doprinijeti rastu podrške EU u Srbiji, niti boljem životu za građane i dodao da su za budućnost Srbije, politički i ekonomski odnosi sa SAD od prioritetnog značaja.

"Mi smo svjesni da je ovo trenutak u kojem moramo da se opredjelimo i zato Srbija ne smije da napravi grešku kojom će samu sebe da marginalizuje i isključi iz tokova savremene civilizacije. EU je naš najveći trgovinski partner, ekonomski razvoj Srbije uslovljen je činjenicom da najviše direktnih investicija dolazi sa Zapada, a odgovorna spoljna politika kojoj je interes Srbije na prvom mjestu mora se zasnivati na ovim činjenicama", naglasio je Đilas.

U sklopu razgovora zamjenik predsjednika SSP Borko Stefanović je informisao američke zvaničnike da će, kao predsjednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove, odmah nakon formiranja vlade staviti na dnevni red Odbora izjašnjavanje o usklađivanju spoljne politike sa EU i dodao da su "mir, odricanje od upotrebe sile, poštovanje međunarodnog prava i dijalog o svim otvorenim pitanjima - postulati na kojima počiva politika SSP".

Potpredsjednica SSP Marinika Tepić govorila je o kršenju ljudskih prava, slobodi medija, ali i kriminalu i korupciji i predstavila predlog Stranke slobode i pravde o formiranju regionalnog centra za borbu protiv organizovanog kriminala u Beogradu koji je neophodan, jer kako je istakla "kriminal ne priznaje nacionalne granice, pa efikasna borba protiv njega zahtijeva regionalni pristup i saradnju" .

Delegacija Stranke slobode i pravde (SSP) nastavlja posjetu Sjedinjenim Američkim Državama sastancima u Savjetu za nacionalnu bezbjednost, Senatu i Kongresu, navedeno je u saopštenju.

Bonus video: