RSE: U najnovijem paketu sankcija Rusiji, EU predviđa izuzeće za Zapadni Balkan koje se odnosi na rusku sirovu naftu

Odredba se odnosi na one zemlje regiona, koje nemaju izlaz na more i koje preko Hrvatske uvoze sirovu naftu

9265 pregleda 4 komentar(a)
Ova odredba se odnosi na one zemlje regiona koje nemaju izlaz na more i koje preko Hrvatske uvoze sirovu naftu (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Ova odredba se odnosi na one zemlje regiona koje nemaju izlaz na more i koje preko Hrvatske uvoze sirovu naftu (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Ministri energetike Evropske unije (EU) u okviru novog paketa sankcija Rusiji vjerovatno će odobriti i mjeru kojom se zemlje Zapadnog Balkana izuzimaju od ograničenja koje se odnosi na rusku sirovu naftu i koja ima za cilj moguće izbjegavanje zaobilaženja sankcija.

"Da bi se zaštitila energetska sigurnost Zapadnog Balkana, potrebno je predvidjeti derogaciju kojom bi se omogućio tranzit ruske sirove nafte naftovodom preko Hrvatske, pod uslovom da takav tranzit ostane u granicama prosječnih nivoa tranzita iz prethodnih godina kako bi se izbjeglo zaobilaženje (sankcija)", stoji u tekstu predloga novih mjera u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imala uvid.

Ova odredba se odnosi na one zemlje regiona, koje nemaju izlaz na more i koje preko Hrvatske uvoze sirovu naftu.

O mjerama i novom paketu sankcija ministri energetike raspravljaju i odlučuju danas, na vanrednom sastanku koji će biti održan 30. septembra.

Mjere se tiču uglavnom određivanja ograničenja cijena nafte i odlučiće se zabrana transporta nafte čija cijena prelazi dogovorenu ograničenu cijenu koju bi trebalo Unija da postavi.

Prilikom usvajanja petog paketa sankcija protiv Rusije, u aprilu ove godine, EU je na sličan način izuzela Srbiju čime je omogućeno da se nastavi neometano snabdijevanje domaćeg tržišta naftom preko Jadranskog naftovoda (JANAF), piše RSE.

Ministri energetike EU će danas odlučivati i o varnednim mjerama koje se odnose na neočekivanu dobit energetskih kompanija i raspravljati i o ograničenju cijene plina.

Bonus video: