Danas opšti izbori u Bosni i Hercegovini

Najveća pažnja javnosti u zemlji usmjerena je na izbor novih članova Predsjedništva BiH

6944 pregleda 2 komentar(a)
Sa jednog od birališta, Foto: Reuters
Sa jednog od birališta, Foto: Reuters

U Bosni i Hercegovini gradjani danas na opšim izborima biraju nove članove Predsjedništva BiH, predsjednika Republike Srpske, poslanike za parlament BiH, skupštinu Republike Srpske, parlament Federacije BiH (FBiH) i za skupštine deset kantona u Federaciji BiH.

U birački spisak upisano je 3.368.666 glasača, od kojih će 63.264 glasati putem pošte.

Iz Centralne izborne komisije BiH saopšteno je da se na izbornim listićima nalazi 127 političkih subjekata, od čega su 72 političke stranke, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata.

Najveća pažnja javnosti u zemlji usmjerena je na izbor novih članova Predsjedništva BiH, od kojih se bošnjački i hrvatski član biraju u Federaciji BiH, kao jednoj izbornoj jedinici, a srpski član u Republici Srpskoj, u drugoj izbornoj jedinici.

Za bošnjačkog člana Predsjedništva bitka će se voditi između Bakira Izetbegovića, kandidata Stranke demokratske akcije (SDA), i Denisa Bećirovića iz SDP-a BiH, koga su podržale i ostale opoziciione stranke u Federaciji BiH.

U trci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH su kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ Bojana Krišto i Željko Komšić iz Demokratske fronte (DF).

Birači iz Republike Srpske moći će da biraju između pet kandidata za člana Predsjedništva BiH, a glavni rivali su kandidatkinja Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Željka Cvijanović i Mirko Šarović iz Srpske demokratske stranke (SDS).

Željka Cvijanović je u prethodnom mandatu bila na funkciji predsjednice Republike Srpske, dok je lider SNSD-a Milorad Dodik bio srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik jer sada u utrci za predsjednika RS, a od 31 kandidata za tu poziciju, najveći rival mu je Jelena Trivić, kandidat opozicionih stranaka u RS (PDP i SDS).

Pored domaćih posmatrača, izbore u Bosni i Hercegovini pratiće i desetine međunarodnoh posmatrača, koji će ocijeniti stepen kvaliteta i demokratičnosti izbornog procesa.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit pozvao je juče građane BiH da na opštim izborima iskoriste pravo glasa, upozorivši da političke blokade u zemlji moraju da prestanu.

Dodao je da taj proces počinje ispunjenjem građanske dužnosti na biralištima, a nastavlja se brzim formiranjem vlasti na osnovu izbornih rezultata.

"Moja kancelarija će pratiti ovaj proces, a ja ću intervenisati ako bude neophodno da bi obezbijedili da se vaša volja, kao glasača, poštuje", istakao je Šmit.

Bonus video: