Američke sankcije za premijera Federacije BiH: "Zloupotrijebio lične podatke penzionera u korist svoje stranke"

"Ova aktivnost predstavlja kršenje zakona BiH i odraz je šire, javno poznate metode korištenja ličnog političkog uticaja radi lične ili stranačke dobiti, što podriva demokratske procese u BiH", ističe se u saopštenju

10681 pregleda 2 komentar(a)
Novalić, Foto: Screenshot/Youtube
Novalić, Foto: Screenshot/Youtube

Američko ministarstvo finansija objavilo je da je na listu sankcionisanih dodalo premijera entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Fadila Novalića, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"U svojstvu premijera Federacije BiH, Fadil Novalić zloupotrijebio je lične podatke penzionera u korist svoje političke stranke u suprotnosti sa zakonima BiH", saopštila je Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Dodaje se da je u sedmici pred izbore 2018. godine, Novalić ove podatke, do kojih je došao zahvaljujući svom službenom položaju, iskoristio kako bi poslao pismo u kojem je naveo svoja postignuća i obećao povećanje penzija.

"Ova aktivnost predstavlja kršenje zakona BiH i odraz je šire, javno poznate metode korištenja ličnog političkog uticaja radi lične ili stranačke dobiti, što podriva demokratske procese u BiH", ističe se u saopštenju.

Novalić je na "crnu listu" uvršten zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Privrednik povezan sa Miloradom Dodikom

Na "crnu listu" u ponedjeljak je uvršten i Slobodan Stanković jedan od najbogatijih ljudi u BiH i dugogodišnji je vlasnik kompanije "Integral inženjering" A.D. Laktaši, velike građevinske kompanije iz Republike Srpske.

Kako je navedeno, Stanković i njegova kompanija povezivane su sa korupcijom u građevinskom sektoru u kojem su Integralu dodjeljivani neki od najvećih projekata u RS zahvaljujući bliskosti sa rukovodstvom RS.

"Veliki građevinski projekti često su dodjeljivani Stankoviću bez fer i otvorene konkurencije. Većina Stankovićevog bogatstva potiče iz javnih sredstava", kaže se u saopštenju.

Stanković je, takođe, bivši vlasnik Alternativne televizije d.o.o. Banja Luka (ATV), medijske kuće koja je ranije uvrštena na listu i koja je pod ličnom kontrolom člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, kojeg su SAD takođe ranije uvrstile na "crnu listu".

"Stankovićeva kupovina ATV učinila je da ova medijska kuća pokaže jasnu pristrasnost Dodiku. Kupovina i transformacija ATV pokazuju recipročnu prirodu Dodikovih korumpiranih odnosa jer Stankovićevo bogatstvo obezbjeđuje Dodiku bogatog i moćnog saveznika koji mu donosi političku korist", dodaje se.

Stanković je sankcionisan jer je u materijalnom smislu pomagao, sponzorisao ili osiguravao finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku Dodiku.

Bonus video: