Prije 22 godine okončana je vladavina Slobodana Miloševića

Demonstracije u Beogradu izbile su pošto je Milošević odbio da prizna rezultate izbora za predsjednika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ)

6656 pregleda 7 komentar(a)
Detalj iz Beograda: 5. oktobar 2000., Foto: Screenshot/Youtube
Detalj iz Beograda: 5. oktobar 2000., Foto: Screenshot/Youtube

Danas se navršavaju 22 godine od velikih demonstracija u Beogradu kojima je 5. oktobra 2000. okončana vladavina Slobodana Miloševića.

Demonstracije u Beogradu izbile su pošto je Milošević odbio da prizna rezultate izbora za predsjednika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ).

Na izborima 24. septembra 2000. Milošević je izgubio od kandidata Demokratske opozicije Srbije (DOS) i lidera Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice.

Demonstranti su na plato ispred tadašnje savezne skupštine, a danas Doma narodne skupštine Srbije, stigli iz čitave Srbije u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima.

Već u prijepodnevnim satima policija je upotrebila suzavac kako bi spriječila demonstrante da uđu u skupštinu, ali zgrada savezne skupštine je demolirana i dijelom zapaljena, kao i zgrada Radio televizije Srbije (RTS) u Takovskoj ulici.

Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i mahom se pridružila gradjanima.

U večernjim satima 5. oktobra 2000. građanima se sa terase skupštine Beograda obratio novi predsjednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao mu.

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona, a povrijeđeno je 65 ljudi.

Vojislav Koštunica koji je kao kandidat DOS-a izabran za predsjednika SRJ, povukao se iz politike, a premijer Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine ispred zgrade Vlade Srbije.

Slobodan Milošević umro je 2006. godine u pritvorskoj jednici Haškog tribunala.

Bonus video: