Umrla Ankica Tuđman

"S tugom smo primili vijest da je preminula Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja savremene Hrvatske, Franja Tuđmana", saopštila je na Tviteru HDZ

4649 pregleda 8 komentar(a)
Tuđman, Foto: Screenshot/Youtube
Tuđman, Foto: Screenshot/Youtube

Supruga prvog hrvatskog predsjednika Franja Tuđmana, Ankica Tuđman, umrla je u 97. godini, objavljeno je danas u Zagrebu.

"S tugom smo primili vijest da je preminula Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja savremene Hrvatske, Franja Tuđmana", saopštila je na Tviteru Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), koju je do smrti krajem 1999. vodio Franjo Tuđman.

Ankica Tuđman rođena je 1926. godine u Zagrebu, u kome se školovala do odlaska u partizane 1944. Tamo je upoznala budućeg supruga, Franja Tuđmana.

Portal Indeks u tekstu posvećem smrti Ankice Tuđman navodi da je bila članica HDZ od osnivanja 1989, ali da je izbrisana iz članstva 2000. kada je tadašnji predsjednik stranke Ivo Sanader radio reviziju članstva.

U HDZ je 2012. vratio tadašnji šef HDZ Tomislav Karamarko.

Nedavno je objavljeno da najviše penzije u Hrvatskoj, koje prelaze 25.000 kuna (oko 3.300 eura), primaju Ankica Tuđman i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

Indeks podsjeća da je jedan od najvećih skandala poznog perioda vladavine Franja Tuđmana bilo otkriće da njegova supruga Ankica u Zagrebačkoj banci ima 210.000 maraka i 15.000 dolara koje tadašnji predsjednik Hrvatske nije prijavio u imovinskoj kartici.

Javnost je za to saznala zahvaljujući Ankici Lepej, najpoznatijoj hrvatskoj uzbunjivačici, koja je kao bankovna službenica 1998. razotkrila Jutarnjem listu tajni račun porodice Tuđman.

Bonus video: