"Pristupne pregovore sa Srbijom usloviti usklađivanjem sa sankcijama EU protiv Rusije"

"Ističući da bi EU trebalo da da prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, pristupni pregovori sa Srbijom trebalo bi da napreduju samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ostvari značajan napredak u reformama vezanim za EU", kaže se u dokumentu

7942 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Spoljnopolitčki komitet Evropskog parlamenta (EP) danas je izglasao izvještaj u kojem se traži da se pristupni pregovori sa Srbijom uslove usklađivanjem te države sa sankcijama Evropske unije (EU) protiv Rusije.

"Ističući da bi EU trebalo da da prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, pristupni pregovori sa Srbijom trebalo bi da napreduju samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ostvari značajan napredak u reformama vezanim za EU", kaže se u dokumentu.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, izvještajem se traži da se preispitaju svi fondovi EU za Srbiju, kako bi se osiguralo da "svi rashodi EU budu u potpunosti u skladu sa sopstvenim strateškim ciljevima i interesima".

Srbija je jedina zemlja kandidat za punopravno članstvo u EU koja nije uvela sankcije Rusiji, kao odgovor na agresiju u Ukrajini.

Brisel redovno poziva Srbiju da usaglasi spoljnu politiku sa politikama EU, naročito kada su u pitanju restriktivne mjere protiv Rusije.

U posljednjem godišnjem izvještaju Evropske komisije zabilježen je "značajan" pad Srbije u usklađivanju sa spoljnom politikom EU.

Bonus video: