Ruski hakeri blokirali internet stranice bugarske vlade

„Ovo je napad na bugarsku državu“, rekao je glavni tužitelj Ivan Gev, koji je napad opisao kao „ozbiljan problem“

7327 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruski hakeri paralisali su niz bugarskih vladinih internet stranica u sajber napadu širokih razmjera, rekao je istražitelj u subotu.

Nakon napada, internet stranice predsjednika, vlade, ključnih ministara i Ustavnog suda u Bugarskoj postale su nedostupne ili su mogle raditi, ali vrlo usporeno, prema riječima zvaničnih izvora.

„Hakerski napad je došao s teritorije Ruske Federacije“, rekao je direktor bugarske istražiteljske agencije Borislav Sarafov, prenosi N1.

„Ovo je napad na bugarsku državu“, rekao je glavni tužitelj Ivan Gev, koji je napad opisao kao „ozbiljan problem“. Kao dio evropske porodice, Bugarska brani evropske vrijednosti, rekao je, dodavši da je „normalno“ da to takođe ima posljedice.

Bugarska pruža Ukrajini humanitarnu pomoć dok Rusija nastavlja da bombarduje tu zemlju. Bugarska takođe prima Ukrajince koji bježe od rata.

Sajber napad na bugarske institucije nije uticao na bilo kakav sadržaj ili lične podatke, rečeno je iz Ministarstva za digitalne poslove. Dodaje se da su napadi zaustavljeni.

Bonus video: