Komersant: Srbija se sprema na neminovno uvođenje sankcija Rusiji

"Uvođenje sankcija Rusiji nije isključio ni predsjednik Aleksandar Vučić", navodi list

21561 pregleda 24 komentar(a)
Sa sastanka Vučića i Bocan-Harčenka, Foto: Screenshot/Youtube
Sa sastanka Vučića i Bocan-Harčenka, Foto: Screenshot/Youtube

Oštri zapadni zahtjevi Srbiji da uvede sankcije Rusiji izgleda da su imali efekta, pošto se Beograd sprema na neminovno uvođenje kaznenih mjera Moskvi, piše danas moskovski dnevnik Komersant.

Uoči formiranja nove srpske vlade, Zapad nije samo pojačao pritisak na Beograd, tražeći da se pridruži sankcijama Rusiji, već je prvi put to pitanje povezao sa nastavkom pregovora o integraciji Srbije u Evropsku Uniju, navodi dnevnik.

Komersant dodaje da je to dovelo do izvjesne promjene u stavu srpskih vođa, da je potpredsjednica Vlade Zorana Mihajlović optužila Rusiju da "vodi osvajački rat" u Ukrajini i da se založila za to da Srbija "odlučuje i koordinira svoju politiku sa EU".

"Uvođenje sankcija Rusiji nije isključio ni predsjednik Aleksandar Vučić", navodi list.

Komersant podsjeća da je i Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta prošle nedjelje zatražio da se poveže nastavak pregovora o integraciji Srbije u EU sa pridruživanjem Beograda sankcijama protiv Rusije.

List piše i da je taj zahtjev Evropskog parlamenta postavljen odmah po objavljivanju godišnjeg Izvještaja Evropske komisije o napretku Srbije, gdje je konstatovan "značajan pad" nivoa usklađenosti sa spoljnom politikom EU.

"Izgleda da su oštri zahtjevi Zapada imali efekta. Srbija je prošle nedjelje podržala rezoluciju UN kojom se osuđuje Rusija zbog održavanja referenduma i pridruživanja četiri ukrajinska regiona. Promijenila se i retorika srpskih lidera", navodi Komersant.

Ni Vučić više ne isključuje uvođenje antiruskih sankcija, piše list, navodeći da je predsjednik Srbije prošle nedjelje rekao da će Beograd "zadržati sadašnju poziciju da ne uvodi sankcije Rusiji sve dok šteta za Srbiju ne postane značajno veća i dok ne bude morao da prihvati drugačiju realnost".

"Ranije Aleksandar Vučić nije davao takve izjave. Izvori Komersanta upoznati sa stavom rukovodstva Srbije skrenuli su pažnju na činjenicu da je saopštenje Vučićevog kabineta, poslije prošlonedjeljnog sastanka predsjednika sa ruskim ambasadorom u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom, bilo 'neobično hladno' i da 'nije sadržalo tradicionalna uvjeravanja da sankcije neće biti uvedene' protiv bratske Rusije", navodi list.

Komersant dodaje da je u subotu rusko Ministartsvo spoljnih poslova saopštilo da je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško razgovarao prošle nedjelje u Beogradu sa Vučićem, i srpskim ministrima spoljnih i unutrašnjih poslova, Nikolom Selakovićem i Aleksandrom Vulinom.

List navodi da se detalji tih sastanaka ne navode, a da u saopštenju samo stoji da je "razgovarano o pitanjima bilateralne saradnje sa akcentom na jačanje rusko-srpskog strateškog partnerstva u kontekstu rastuće globalne krize".

"Zanimljivo je da je ovog puta rusko Ministarstvo spoljnih poslova prvo izvijestilo o posjeti Aleksandra Gruška Beogradu. Za sve vrijeme boravka uvaženog ruskog gosta srpske vlasti o ovome nisu progovorile ni riječ", ukazuje Komersant.

Bonus video: